PANDEMIJA PRVA BRIGA: Novi lider nemačke CDU Armin Lašetg o prioritetima države

I. STANOJEVIĆ

25. 01. 2021. u 22:49

NOVI šef nemačke vladajuće Hrišćansko-demokratske stranke (CDU) Armin Lašet, vicekancelar u vladi Angele Merkel, u prvom obraćanju medijima, posle prvog partijskog zasedanja kojem je predsedavao, poručio je da je glavna spoljnopolitička tema Nemačke u ovom trenutku zapravo pandemija virusa.

ПАНДЕМИЈА ПРВА БРИГА: Нови лидер немачке ЦДУ Армин Лашетг о приоритетима државе

Armin Lašet

- Zbog nužnosti da evropske države deluju zajedno u jedinstvenom frontu, granice Evrope treba da ostanu otvorene - rekao je čelnik najveće nemačke stranke, čiji su nedavni izbor sa zanimanjem ispratili politički lideri dobrog dela sveta.

Lašetov komentar odnosio se, u stvari, na zahteve koje je Evropska komisija, u situaciji rapidnog širenja novih sojeva korone, podnela u ponedeljak Briselu. Zahtevane su dodatne mere na granicama, kako unutar EU tako i na spoljnim međama.

- Testiranje mora da bude obavezno za sve putnike koji ulaze u EU, PCR test za ulazak u EU mora biti star najviše 72 sata - istakla je Ilva Johanson, komesarka za unutrašnja pitanja. - Samoizolacija, karantin i praćenje kontakata do 14 dana moraju se primeniti na putnike koji dolaze iz trećih zemalja, u kojime je primetna cirkulacija novih sojeva virusa.

Lašet je izjavio u ponedeljak da neće ponovo razmatrati svoju podršku gasovodu "Severni tok 2", uprkos protivljenju SAD i opozicije u EU da se projekat završi. On je pozvao na oslobađanje Navaljnog, ali kada je u pitanju domaće snabdevanje energijom, Lašet je rekao da Nemačka odlučuje.

On je istakao da su Nemačka i Rusija održavale akademske i poslovne veze čak i na vrhuncu Hladnog rata.

Na pitanje novinara šta će još biti prioritet u spoljnoj politici, Lašet je odgovorio: "Svakako saradnja sa SAD". Novi američki predsednik Džozef Bajden dozvoljava nastavak multilateralne politike i zajedničke platforme prema Kini, ocenio je upravo izabrani šef demohrišćana. On je pozdravio povratak SAD u Svetsku zdravstvenu organizaciju, kao i stopiranje povlačenja američkih trupa iz Nemačke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)