SKIDAJU KINU SA EKONOMSKOG TRONA: Ova zemlja će imati najveći privredni rast 2021. godine

Novosti online

25. 01. 2021. u 21:29

INDIJA bi ove godine mogla preteći Kinu u privrednom rastu, i tako postati najbrže rastuća ekonomija na svetu.

СКИДАЈУ КИНУ СА ЕКОНОМСКОГ ТРОНА: Ова земља ће имати највећи привредни раст 2021. године

Foto Tanjug/AP

Kompanija „Global data“ očekuje da će rast indijske ekonomije u 2020. biti toliko oštar da će njen BDP do kraja godine zabeležiti porast od čak 9,7 odsto. Kineski rast bi u istom periodu trebalo da iznosi 8,6 procenata.

Ovo predviđanje bazirano je na podacima o nekoliko pokretača indijske ekonomije, od kojih se ključnim smatraju strane direktne investicije koje su stigle u ovu zemlju u proteklih nekoliko meseci. Osim njih, rastu indijske privrede trebalo bi da doprinese i državni paket finansijskih podsticaja vredan 266 milijardi dolara.

Kako piše Kvarc, kombinacija ovih uticaja, pada broja zaraženih i masovne vakcinacije ulivaju sasvim realističnu dozu optimizma. Dodatni podsticaj indijskoj ekonomiji trebalo bi da bude početak sezone festivala tokom koje značajno raste domaća potrošnja u ovoj zemlji. Sezona festivala počinje na leto. Tada rapidno raste potrošnja elektronike, rasvete, ukrasa i zmajeva, ali i slatkiša. Tokom festivala male radnje skoro da dupliraju svoje promete, i to radnje iz raznih delatnosti, pa čak i juveliri budući da se u tim mesecima dešava i najviše prosidbi, prenosi portal „Biznis i finansije“.

Međutim, Indija ne mora da čeka do leta. Da je oporavak indijske ekonomije već započeo svedoče i podaci o oporavku tržišta poslovnog prostora u ovoj zemlji, koje se vratilo na nivo pre korona krize već u poslednjem kvartalu prošle godine.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)