KOVID PASOŠ NEMINOVNOST: Italija očekuje da će zdravstveni dokument koji garantuje imunizaciju protiv korone biti uskoro uveden

Milica OSTOJIĆ, specijalno za "Večernje novosti" - RIM

25. 01. 2021. u 17:00

КОВИД ПАСОШ НЕМИНОВНОСТ: Италија очекује да ће здравствени документ који гарантује имунизацију против короне бити ускоро уведен

Foto: EPA

U ITALIJI su zdravstveni pasoši neminovnost i očekuje se da će biti uvedeni u bliskoj budućnosti.

Razlog za njihovo ubiđenje je višestruk: da bi opet moglo da se putuje, a to bi bio i veliki podstrek da se stanovništvo što pre vakciniše. Takođe, mnoge zemlje već planiraju da imaju dokaz da je osoba imunizovana - a to će uskoro zatražiti da bi se moglo ući na njihovu teritoriju.

Po svemu sudeći to će tražiti i svaka zemlja zbog svoje unutrašnje sigurnosti, dajući apsolutnu važnost takvoj potvrdi nakon vakcinisanja. Jer trebalo bi da se normalizuje život radi mnogih ekonomskih aktivnosti, kulturnih i raznih drugih, sada zaustavljenih: ući u pozorište, bioskop, teretanu, bazen, javne lokale...

Postoji, međutim i jedan problem koji i dalje usporava institucije da uvedu ovaj instrument kontrole, objašnjava italijanski koordinator Tehničko-naučnog Komiteta dr Agostino Mioci, koji je inače i koautor pasoša o vakcinisanju:

- Još nemamo sigurne inofrmacije o svemu šta donosi vakcina, jer ona je važna da se izbegne korona virus ali ne znamo, iako je to velika mogućnost, da li vakcina garantuje, ko ju je primio, da ne može da prenosi virus.

Mioci nema sumnje da treba ubrzati izdavanje takve potvrde o vakcinisanju „ako želimo da se postepeno vratimo normalnom životiu“. Cilj je da Italija bude spremna kada se u roku od 3 do 4 meseca uveća značajan broj osoba koje su vakcinisane, iako je sada došlo do zastoja u isporuci planirane količine vakcine Fajzer i AstraZeneka koja još nije dobila odobrenje od Evropske agencije za medicinu. „Potrebno je pripremiti administrativnu mašineriju da bi se za 6 meseci ušlo u obavezni režim, jer ako čekamo dugo na pripremu za taj operativni sistem možemo ga videti samo za jednu ili dve godine, što ne bi imalo bilo kakvog smisla“.

Takav zajednički instrument treba da bude jedinstven za čitavu EU. Ako u junu jedan značajan deo stanovništva Evropske unije bude imunizovan, sezona odmora i putovanja trebalo bi da bude obezbeđena takvom potvrdom o imunizaciji.

- To jedini način da se pokrene turizam i spasu avionske kompanije - poruka je iz italijanskog naučno-tehničkog Komiteta za zdravlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)