KRIM SE VRATIO RUSIJI ZBOG ŠIRENJA NATO: Gerhard Šreder rekao brutalnu istinu o opkoljavanju Putina

Novosti online

17. 01. 2021. u 09:48

BIVŠI nemački kancelar, predsednik saveta direktora „Rosnjefta“ i šef odbora akcionara kompanije „Nord strim AG“ Gerhard Šreder izjavio je u intervjuu za „Špigl“ da se ponovno ujedinjenje Krima sa Rusijom desilo zbog širenja NATO-a.

КРИМ СЕ ВРАТИО РУСИЈИ ЗБОГ ШИРЕЊА НАТО: Герхард Шредер рекао бруталну истину о опкољавању Путина

Foto: EPA

Šreder je podsetio da su mnogo pre događaja 2014. zemlje Istočne Evrope stupile u Severnoatlantski savez i da je to bilo njihovo suvereno pravo – da odluče da li će ući u Evropsku ili NATO.

- To je njihovo pravo... Međutim, nije se ovde završilo. Zatim je diskusija krenula drugim tokom – i to pre svega zbog Amerike – o prijemu Gruzije i Ukrajine u NATO. To nije bilo ništa drugo nego strategija opkoljavanja Rusije, koja je tada bila mnogo otvorenija za saradnju sa Evropom, kao i sa NATO-om - objasnio je Šreder.

Istovremeno, bivši kancelar je ponovno ujedinjenje Krima sa Rusijom nazvao „kršenjem međunarodnog prava“.

- Ova tvrdnja ne dotiče pitanje razloga. Pretpostavlja se da bi se Ukrajina pridružila NATO-u, kako je želela Amerika. Tada bi Sevastopolj, jedna od najvažnijih morskih luka u Rusiji, završio na teritoriji zapadne alijanse - dodao je on.

Što se tiče metoda međunarodnog pritiska, bivši kancelar sankcije smatra neefikasnim instrumentom, pogotovo što nijedan ruski predsednik nikada neće vratiti Krim Kijevu.

- Ne vidim šta bi one (sankcije) trebalo da postignu - rekao je Šreder.

U problematičnim situacijama pozvao je da se teži dijalogu.

- Samo u najređim slučajevima pritisak deluje. Radi se o pronalaženju rešenja putem dijaloga - dodao je on. 

Na komentar novinara da je Rusija postala „mafijaška država“, Šreder je istakao da „takve etikete od njega neće čuti“.

Šreder se i ranije zalagao za ukidanje antiruskih sankcija, ističući da je saradnja sa Moskvom posebno neophodna u trenutnoj ekonomskoj situaciji.

Krim je ušao u sastav Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

SVETSKI DAN URBANISTIČKOG PLANIRANJA: Prilika da se istakne uticaj urbanizma na kvalitet života