KINA ŽESTOKO ODGOVORILA AMERICI: Stigla osuda zbog crne liste - nasilništvo i dvostruki standardi

Novosti online

16. 01. 2021. u 08:54

КИНА ЖЕСТОКО ОДГОВОРИЛА АМЕРИЦИ: Стигла осуда због црне листе - насилништво и двоструки стандарди

Foto Tanjug/AP

KINA je osudila odluku američke vlade koja je stavila devet kineskih kompanija na "takozvanu crnu listu" zbog navodnih veza sa kineskom vojskom, među kojima su i proizvođač aviona "Komak" i proizvođač pametnih telefona "Šaomi".

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine DŽao Liđijen je na konferenciji za novinare rekao da će Kina preduzeti neophodne mere da odlučno zaštiti legitimna prava i interese kineskih preduzeća.

DŽao je rekao da je administracija američkog predsednika Donalda Trampa generalizovala koncept nacionalne bezbednosti, zloupotrebila nacionalnu moć i u više navrata potisnula kineske kompanije bez ikakvog razloga, čemu se Kina čvrsto protivi.

Prema njegovim rečima, akcije SAD prekršile su principe tržišne konkurencije i međunarodna ekonomska i trgovinska pravila, što ometa normalnu ekonomsku, trgovinsku i investicionu saradnju između Kine i SAD, prenosi Međunarodni kineski radio.

DŽao je istakao da Trampova administracija još jedanput svetu pokazuje šta je unilateralizam, šta su dvostruki standardi, i šta je nasilništvo.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Nebojša

16.01.2021. 09:02

Kinezi su kupili na stotine uspešnih američkih kompanija i ostvarili pravo da njihovi privrednici koriste američke pomorske luke, što nije dozvoljeno drugim nacijama.Da ne govorimo o stotinama milijardi dolara koje SAD duguju Kini.