BIO BI TO STRAŠAN PRESEDAN: Pens pisao Pelosi zbog zahteva da primeni 25. amandman

Novosti online

13. 01. 2021. u 08:30

БИО БИ ТО СТРАШАН ПРЕСЕДАН: Пенс писао Пелоси због захтева да примени 25. амандман

Foto: Printskrin

POTPREDSEDNIK SAD Majk Pens uputio je pismo predsedavajućoj Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi u kome navodi da bi primena 25. amandmana protiv predsednika Donalda Trampa „bila strašan presedan“.

Pelosi predvodi demokrate koje od Pensa traže da primeni četvrtu tačku 25. amandmana, koja kaže da potpredsednik preuzima predsednička ovlašćenja u slučaju da predsednik SAD nije sposoban da obavlja svoju dužnost.

- Ne verujem da bi takva akcija bila u najboljem interesu naše nacije, niti bi bila u skladu sa našim ustavom - naveo je Pens, podsećajući da nije želeo da izađe iz ustavnih okvira ni kada su u Kongresu potvrđivani rezultati predsedničkih izbora.

Zahtev Predstavničkog doma Pens je nazvao „političkim igrama“ pred kojima ne želi da popusti, objavili su američki mediji.

- Pozivam vas i svakog člana Kongresa da izbegavate akcije koje će izazivati dalje podele i podgrevati strasti. Radite sa nama da snizimo temperaturu i ujedinimo zemlju kako se pripremamo za inauguraciju DŽoa Bajdena za sledećeg predsednika - naveo je Pens.

Potpredsednik SAD podsetio je Pelosi da je ona bila ta koja je govorila kako 25. amandman mora biti baziran na medicinskoj odluci, a ne na „mišljenju ili ponašanju koje nam se ne sviđa“.

- Prema našem ustavu, 25. amandman nije sredstvo kažnjavanja ili uzurpacije. Bio bi strašan presedan koristiti ga na taj način - napisao je Pens.

(Sputnjik.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Srbijo Zuta kuco

14.01.2021. 08:56

Pokazalo se da je Pens nedorastao istorijskom momentu. Zato je i izabran za potpredsednika. To je greska svih "jakih" lidera. Biraju slabe saradnike koji zakazu kada zagusti.