"SPUTNJIK" ČEKA KORONA-MUTANTA: I u Rusiju stigao "britanski soj", počelo ispitivanje još jednog cepiva

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

12. 01. 2021. u 00:17

KAO što je virus korona mutirao u Velikoj Britaniji, Brazilu i još nekim zemljama, najverovatnije da će on mutirati i u Rusiji, kazao je dr Aleksandar Ginzburg, rukovodilac centra "N. Gameleja", koji je napravio prvu u svetu registrovanu vakcinu protiv kovida 19.

СПУТЊИК ЧЕКА КОРОНА-МУТАНТА: И у Русију стигао британски сој, почело испитивање још једног цепива

Foto: AP

Ginzurg je indirektno demanatovao prof.dr Anu Popovu, koja je glavni sanitarni lekar Rusije, koja je izjavila da su obe registrovane ruske vakcine, napravljene u istraživačkim centrima "N.Gamaleja" i "Vektor", efikasne protiv britanske mutacije virusa korona.

- Centar "N. Gamelaja" do sada nije dobio uzorak novog britanskog virusa korone, pa nismo ni mogli da proverimo koliko su one efikasna protiv njega - kazao je Ginzburg.

Inače, u Rusiji se pojavio prvi slučaj zaraze "britanskom koronom". Po povratku iz Velike Britanije u Moskvu test jednog putnika je pokazao da je on zaražen tim mutiranim virusom.

dr Aleksandar Ginzurg, Foto: Printskrin

Popova je kazala i da mutirani virus jeste zarazniji od onog koji je do sada kružio svetom, ali da nema još težih posledica.

Skandal u Ukrajini

U Ukrajini vlasti uporno ne žele da izdaju dozvolu da fabrika u Harkovu počne da proizvodi vakcinu po ruskoj licenci za svoje građane. Dobro upućeni kažu da je vlastima u Kijevu sugerisano u američkoj ambasadi da ne uzimaju "sputnjik V" jer bi to bio politički poraz. Istovremeno, Kijev ne može da nabavi zapadnu vakcinu, a kažu da im je kineska skupa. Sa vakcinom u Ukrajini jedino nemaju problema bogataši. Ko ima da plati 3.000 evra, može da dobije "Fajzerovu" vakcinu koja je na čudan način stigla iz Izraela.

Da podsetimo, 14. decembra je ministar zdravlja Velike Britanije Met Henkon saopštio da su naučnici te zemlje otkrili novu mutaciju korone koja je 70 odsto zaraznija od dosadašnjeg virusa korona.

NADA Vakcinacija u Rusiji, Foto: AP

Bez obzira na to što Zapad vodi pravi konkurentski rat protiv ruske vakcine "sputnjik", u Africi je to cepivo već registrovao Alžir, a očekuje se da će uskoro to učiniti i mnoge druge zemlje. U Južnoj Americi vakcinu "sputnjik" je registrovala Bolivija, a zatim i Argentina gde je vakcinacija počela pre pet dana.

Ministarstvo zdravlja Rusije dalo je dozvolu za klinička ispitivanja "sputnjik lajta 2020". U istraživanju će učestvovati 150 dobrovoljaca. Ta vakcina će se uglavnom prodavati drugim zemljama gde je visoki stepen zaraženog stanovništva, pa je potrebno što pre dati vakcinu kao preventivu. Kiril Dmitrijev, direktor ruskog Fonda direktnih investicija, kaže da će ta vakcina biti efikasna 85 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)