MOLDAVKE U PUČ-KOMEDIJI: Trampove pristalice Jevgenija Malimon (54) i njena ćerka Kristina (28) uhapšene u Vašingtonu

Branko VLAHOVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - MOSKVA

11. 01. 2021. u 06:30

MОЛДАВКЕ У ПУЧ-КОМЕДИЈИ: Трампове присталице Јевгенија Малимон (54) и њена ћерка Кристина (28)  ухапшене у Вашингтону

Foto AP

DVE Amerikanke moldavskog porekla privukle su pažnju medija posle nereda u Vašingtonu, jedna zbog manekenskog izgleda, a druga jer je tražila posle hapšenja da se pozove ruski prevodilac.

Ispostavilo se da Jevgenija Malimon bolje govori ruski nego engleski, pa je to bio razlog što su neki novinari požurili da obaveste javnost da među nasilnicima ima i Rusa.

Jevgenija Malimon (54) i njena ćerka Kristina (28) došle su u SAD iz Moldavije i sada žive u državi Oregon. Majka i ćerka su pristalice predsednika Donalda Trampa. Kristina je potpredsednica organizacije "Mladi republikanci Oregona". Ona ima svoj mikroblog na "Instagramu" i nju prati više od 25.000 ljudi. Ona je učestvovala u organizaciji akcija za podršku Trampa.

Da podsetimo, u sukobima demonstranata i policije poginulo je pet osoba. Novi predsednik DŽo Bajden je nazvao učesnike nemira "banditima i unutrašnjim teroristima". Sud u Vašingtonu je majku i ćerku Malimon pustio da odu kući i zakazao im suđenje tek u junu. One su potpisale obavezu da neće napuštati SAD i da će se u junu javiti na suđenje.

Da se deportuju

KRISTINA je ovih dana pričala novinarima da je njena porodica za vreme SSSR-a bila proganjana zbog toga što su bili vernici a pradeda joj je bio ubijen. Ali posle nemira u Vašingtonu pojavili su se na internetu brojni komentari u kojima se traži da se Jevgenija i Kristina deportuju u Moldaviju.

 Kristina Malimon, Foto Privatna arhiva

 

Očigledno da se one nisu ponašale agresivno u zgradi američkog Kongresa. Interesantno je da su u Ameriku došle tako što su ubedile nove domaćine da su u Moldaviji bile proganjane na religioznoj osnovi.

Iako je ruska ambasada u Vašingtonu vrlo brzo saopštila da među uhapšenima nema građana Ruske Federacije, neki novinari su razduvavali priču o tome kako su dve Ruskinje bile među onima koji su krenuli u okršaj sa policijom da bi osvojili zgradu Kongresa.

Majka Jevgenija i ćerka Kristina zaista međusobno razgovaraju na ruskom jer ćerka slabo zna moldavski, a majka engleski pa zbog toga govore međusobno na ruskom. Zbog toga je ovih dana Kristina davala brojne intervjue znatiželjnim američkim novinarima.

Kristina se angažovala ne samo kao poklonica Trampa već u centru "Vere i slobode" na univerzitetu. Ali i među vernicima Kristina je bila agitovala za Trampa "koji se bori protiv prevaranata". I prošlog leta majka i ćerka su bile angažovane u akcijama podrške predsedniku Trampu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Srbijo Zuta kuco

11.01.2021. 14:36

Majka ne zna "moldavski" vec samo maternji, ruski. Gledao sam dokumentarac sa delte Dunava u kome "Rumuni" govore ruski jer drugi jezik ne znaju.