FDA UPOZORAVA: Mutacije virusa korona bi mogle da dovedu do lažnih negativnih rezultata testiranja

Tanjug

09. 01. 2021. u 08:52

AMERIČKA uprava za hranu i lekove (FDA) upozorila je medicinsko osoblje i laboratorije da bi genetičke mutacije korona virusa, uključujući i B.1.1.7 otkriven u Velikoj Britaniji, mogle da dovedu do lažnih negativnih rezultata prilikom testiranja na kovid-19.

ФДА УПОЗОРАВА: Мутације вируса корона би могле да доведу до лажних негативних резултата тестирања

Depositphotos

FDA je u saopštenju navela da lažni negativni rezultat može da se dogodi sa bilo kojim molekularnim testom za detekciju virusa ukoliko se mutacija dogodila u delu njegovog genoma koji test ispituje, prenosi Si-En-En.

Rizik da će ove mutacije uticati na sveukupnu tačnost testiranja je niska, smatra FDA, a ukoliko se po dobijanju negativnih rezultata posumnja na kovid-19, preporučuje da se testiranje ponovi, ali drugim testom.

Uprava je primetila da su tri testa na korona virus autorizovana u SAD možda pogođena genetičkim mutacijama, ali da izgleda da ovaj uticaj nije značajan.

Stiven Han iz FDA je istakao da će Uprava nastaviti na nadgleda genetičke mutacije korona virusa kako bi obezbedila da svi autorizovani testovi daju tačnu rezultate.

Dok se ovi napori nastavljaju, nastavićemo da radimo sa autorizovanim kompanijama koje rade na razvoju testova i da pregledamo podatke kako bismo obezbedili da svi pacijenti zaraženi SARS-CoV-2 budu dijagnostifikovani, uključujući one zaražene mutiranim sojevima, rekao je Han.

On je takođe rekao da FDA u ovom trenutku smatra da bi vakcine koje trenutno imaju dozvolu za upotrebu i dalje mogle da budu efikasne u zaštiti od mutiranih sojeva, a da će lekari i javnost biti obavešteni ukoliko se dođe do novih informacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)