IRAK PODIGAO TUŽBU PROTIV AMERIKE: Zemlja je ubijana tri puta i to najjezivijim oružjem! (VIDEO)

Novosti online

08. 01. 2021. u 16:28

IRAK je formalno podigao tužbu protiv Sjedinjenih Država zbog ponovljene upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom tokom poslednjih decenija, uključujući akcije protiv bivših iračkih nuklearnih objekata, javila je iračka novinska agencija "Al-Malomah".

ИРАК ПОДИГАО ТУЖБУ ПРОТИВ АМЕРИКЕ: Земља је убијана три пута и то најјезивијим оружјем! (ВИДЕО)

Foto: AP Photo/Hassan Ammar

Rečeno je da je tužbu 26. decembra podneo sudu u Stokholmu Hatif al-Rikabi, savetnik Odbora za spoljne poslove iračkog parlamenta.

Tužba navodno uključuje zahtev za kompenzaciju za napade bombardovanjem koji su bili usmereni na nekadašnja nuklearna postrojenja u zemlji devedesetih i ranih 2000-ih godina, kao i naknadu za upotrebu granata, bombi i projektila koji sadrže osiromašeni uranijum u američkim kampanjama protiv Iraka tokom nekoliko decenija. Pravni tim traži rezoluciju Ujedinjenih nacija kojom se SAD obavezuju na isplatu odštete.

Al-Rikabi je rekao da je tužba rezultat ponovljenih poziva na akciju iseljenih iračkih akademika iz Francuske, Kanade, Danske i Belgije, koji su izrazili spremnost da pomognu pravnom timu, posebno u vezi sa američkim bombardovanjima iračkih nuklearnih postrojenja.

- Najveća nesreća je u tome što iračka država tokom svih ovih godina nije ni prstom mrdnula. Nije zemlju očistila od zagađenja, niti je zahtevala da međunarodna zajednica obaveže Ameriku i njene saveznike da očiste prouyrokovano zagađenje ili zahtevaju odštetu - rekao je zvaničnik, sugerišući da je Irak "ubijen tri puta" - 1991, 1999. i 2003. godine upotrebom američkog osiromašenog uranijuma.

Al-Rikabi kaže da je nuklearna kontaminacija naštetila životima stotina hiljada Iračana - osiromašeni uranijum se povezuje sa rakom, moždanim udarom i urođenim oštećenjima, pored ostalih glavnih zdravstvenih problema, kao i to da je otrovao iračko tlo.

Ujedinjene nacije procenjuju da su u poslednjih 30 godina SAD upotrebile najmanje 2.320 tona osiromašenog uranijuma u Iraku, pri čemu je vrlo toksična supstanca uticala i na američke vojnike i na iračko civilno stanovništvo.

Prema procenama iračke vlade, stopa raka bliskoistočne nacije skočila je sa 40 slučajeva na 100.000 ljudi 1991, sa 800 na 100.000 u 1995. i sa 1.600 na 100.000 do 2005. godine. Posebno visok stepen porasta obolelih od raka zabeležen je u Bagdadu, Basri i Faludži, gradovima u kojima su američke snage intenzivno koristile osiromašeni uranijum.

Pored Iraka, SAD i NATO upotrebili su osiromašeni uranijum u Bosni i Jugoslaviji 1995. i 1999. godine, i protiv ISIS-a u Siriji 2015. godine.

Zajedno sa Sjedinjenim Državama, SSSR (a kasnije i Rusija), Britanija i Francuska koristile su svoje rezerve osiromašenog uranijuma za proizvodnju oklopne municije. Međutim, samo su SAD i Velika Britanija koristile ovo oružje u ratu, a Britanija je navodno ispalila otprilike tri tone supstance tokom invazije 2003. godine na Irak.

(Srbija danas)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)