RADI SE NA PASOŠU VAKCINACIJE: Dancima će putovanje biti olakšano u vreme pandemije

Tanjug

08. 01. 2021. u 13:28

DANSKA radi na digitalnom pasošu vakcinacije za ljude koji su primili vakcinu protiv korona virusa što bi moglo da im omogući da putuju u zemlje koje budu tražile takav dokument tokom pandemije.

РАДИ СЕ НА ПАСОШУ ВАКЦИНАЦИЈЕ: Данцима ће путовање бити олакшано у време пандемије

Foto EPA

- Očekuje se da će druge zemlje zahtevati od putnika da po dolasku pokažu dokument o vakcinaciji. Danski pasoš vakcinacije mogao bi da se koristi - saopštilo je ministarstvo zdravlja danas.

Pasoš bi mogao da se izdaje u prvim mesecima ove godine, a do njego će moći da se dođe preko sajta zavoda za javno zdravlje.

Ministarstvo naglašava da je neophodno ispitatati da li ljudi koji su vakcinisani mogu i dalje da budu prenosioci virusa i koliko zaštita vakcine traje, prenosi Rojters.

Estonija je prošle godine saopštila da testira "digitalni pasoš imuniteta" kako bi se pratio onaj ko je primio vakcinu protiv kovida 19 i stekao nekakav imuntet, iako nije poznato koliko će zaštita posle vakcinacije trajati.

Danska je počela vakcinaciju starijih građana i medicinskog osoblja krajem decembra i dosad je vakcinisala oko jedan odsto populacije po čemu prednjači u odnosu na druge evropske zemlje.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je takođe da radi na izradi elektronskog sertifikata vakcinacije.

Neke avio-kompanije poput australijskog Kvantasa najavile su da bi ubuduće mogle da insistiraju da pokažu dokaz o vakcinacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)