IZRAELCI POSTIGLI DOGOVOR SA "FAJZEROM": Vakcinacija na neviđenom nivou, nema planova za Palestince

Tanjug

08. 01. 2021. u 00:34

ИЗРАЕЛЦИ ПОСТИГЛИ ДОГОВОР СА ФАЈЗЕРОМ: Вакцинација на невиђеном нивоу, нема планова за Палестинце

Foto: EPA

IZRAELSKI premijer Benjamin Netanjahu je rekao da je postigao novi dogovor sa kompanijom "Fajzer" koji će omogućiti da svi građani stariji od 16 godina budu vakcinisani do kraja marta, prenosi AP.

Netanjahu je rekao da će, zahvaljujući dogovoru postignutim sa "Fajzerom", Izrael postati "globalan model" i izvor statističkih podataka koji bi mogli da budu korišćeni za borbu protiv pandemije u drugim zemljama sveta.

Pobeda je nadomak nas, rekao je izraelski premijer i pozvao građane da poštuju mere karantina u "poslednjem velikom naporu".

Izrael je već obezbedio milione doza vakcine i pokrenuo jednu od najranijih i najbržih kampanja imunizacije u svetu. U zemlji u kojoj živi devet miliona stanovnika do sada je vakcinisano preko 15 odsto građana. Dve doze vakcine do sada su primili svi korisnici domova za negu starih i njihovo osoblje.

Uprkos kampanji vakcinacije, Izrael je zabeležio porast novih slučajeva, zbog čega su vlasti pooštrile mere karantina koje su već bile na snazi. U zemlji će od sutra biti zatvorena većina škola i preduzeća, a ograničenja na javna okupljanja važiće u toku naredne dve nedelje.

Palestinci koji žive u Zapadnoj obali i Gazi moraće da čekaju duže na vakcinaciju, jer Izrael još uvek nije najavio planove za distribuciju doza u ova područja. Palestinske vlasti su rekle da nisu tražile vakcine od Izraela i da će se umesto toga osloniti na program Svetske zdravstvene organizacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)