IZRAELCI POSTIGLI DOGOVOR SA "FAJZEROM": Vakcinacija na neviđenom nivou, nema planova za Palestince

Tanjug

08. 01. 2021. u 00:34

IZRAELSKI premijer Benjamin Netanjahu je rekao da je postigao novi dogovor sa kompanijom "Fajzer" koji će omogućiti da svi građani stariji od 16 godina budu vakcinisani do kraja marta, prenosi AP.

ИЗРАЕЛЦИ ПОСТИГЛИ ДОГОВОР СА ФАЈЗЕРОМ: Вакцинација на невиђеном нивоу, нема планова за Палестинце

Foto: EPA

Netanjahu je rekao da će, zahvaljujući dogovoru postignutim sa "Fajzerom", Izrael postati "globalan model" i izvor statističkih podataka koji bi mogli da budu korišćeni za borbu protiv pandemije u drugim zemljama sveta.

Pobeda je nadomak nas, rekao je izraelski premijer i pozvao građane da poštuju mere karantina u "poslednjem velikom naporu".

Izrael je već obezbedio milione doza vakcine i pokrenuo jednu od najranijih i najbržih kampanja imunizacije u svetu. U zemlji u kojoj živi devet miliona stanovnika do sada je vakcinisano preko 15 odsto građana. Dve doze vakcine do sada su primili svi korisnici domova za negu starih i njihovo osoblje.

Uprkos kampanji vakcinacije, Izrael je zabeležio porast novih slučajeva, zbog čega su vlasti pooštrile mere karantina koje su već bile na snazi. U zemlji će od sutra biti zatvorena većina škola i preduzeća, a ograničenja na javna okupljanja važiće u toku naredne dve nedelje.

Palestinci koji žive u Zapadnoj obali i Gazi moraće da čekaju duže na vakcinaciju, jer Izrael još uvek nije najavio planove za distribuciju doza u ova područja. Palestinske vlasti su rekle da nisu tražile vakcine od Izraela i da će se umesto toga osloniti na program Svetske zdravstvene organizacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina