ŠTA SU IZRAELCI BACILI IZNAD SIRIJE?! Otkriven uzrok krvavih napada, evo ko im je glavna meta (FOTO/VIDEO)

Novosti online/Đ. M.

08. 01. 2021. u 08:00

IZRAELSKA vojska je nakon vazdušnih napada na jug Sirije 6. januara bacila letke sa direktnom pretnjom generalu Sirijske arapske armije, piše Saut front.

ШТА СУ ИЗРАЕЛЦИ БАЦИЛИ ИЗНАД СИРИЈЕ?! Откривен узрок крвавих напада, ево ко им је главна мета (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: EPA/Depositphotos

U pamfletima koje su Izraelci bacili otvoreno su upućene pretnje komandantu 112. brigade 1. korpusa Sirijske arapske armije, brigadnom generalu Basilu abu Eidu.

Razlog za takav potez je saradnja generala Abu Eida sa libanskim Hezbolahom. U lecima nije prećeno samo njemu, već i svim njegovim vojnicima.

Foto: Printscreen

 

- Hezbolah je uneo razdor i razaranje u južne regione Sirije, zbog čega vi i sirijska vojska plaćate cenu. Vreme je da Hezbolah napusti Siriju i 112. brigadu – piše u jednom letku.

Dan ranije Izraelci su izveli seriju vazdušnih udara po ciljevima na jugu Sirije, uključujući i bazu 112. brigade. Izvori iz provincije Dara rekli su da se srušena zgrada nalazi pored kancelarije brigadnog generala Abu Eida, koji je povređen u udarima.

Prošlog oktobra izraelski avioni su bacali letke sa sličnim pretnjama komandantima 1. korpusa, uključujući i generala Bajrama. Zatim su 18. novembra u vazdušnim udarima uništeni kanelarija general-majora Akrama Havije, komandanta 7. divizije 1. korpusa. On je bio jedan od oficira imenovanih u lecima.

Izraelske pretnje imaju za cilj zastrašivanje sirijskih oficira i vojnika i teže da ih udalje od Hezbolaha. Ova nova taktika odražava očaj vojnih planera u Tel Avivu, koji već godinama bezuspešno pokušavaju da izguraju Hezbolah i Iran iz Sirije.

Hezbolah je od početka rata i bitke za Kusair, kada su bukvalno spasili Siriju od potpune propasti, bio instrumentalan u nanošenju poraza džihadistima. Pripadnici oružanog krila libanskog pokreta su se pokazali kao izuzetno sposobni i žilavi borci.

Rat u Siriji im je takođe pružio priliku da steknu neprocenjivo iskustvo na bojnom polju i isprobaju nove taktike asimetričnog ratovanja, koje će im nesumnjivo biti od koristi u narednim sukobima sa Izraelom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NEMCI ZARAĐUJU MILIJARDE NA UKRAJINI: Berlin neće da šalje vojnike u rat, ali planira da dobije mnogo para na prodaji oružja