PAKLENI PLANOVI ERDOGANA! RUSIJA UPOZORAVA: Situacija se zahuktava

Novosti online

04. 01. 2021. u 12:44

SITUACIJA u sirijskoj oblasti oko Eufrata se zahuktava zbog aktivizacije militanata DAEŠ-a i tekućim sukobima između kurdskih Sirijskih demokratskih snaga (SDS) i proturskih formacija, izjavio je u intervjuu zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Veršinjin.

ПАКЛЕНИ ПЛАНОВИ ЕРДОГАНА! РУСИЈА УПОЗОРАВА: Ситуација се захуктава

Foto: Presidential Press Service via AP/Depositphotos

- Situacija u Siriji na terenu se stabilizovala, ali bi i dalje mogla da eskalira i složena je. I dalje postoje tenzije na teritorijama koje nisu pod kontrolom Damaska – u Idlibu, oblasti oko Eufrata i El Tanfu. Humanitarni i socijalno-ekonomski problemi su kritični i pogoršani su usled pooštravanja unilateralnih sankcija i u svetlu pandemije virusa korona - rekao je Veršinjin.

Foto: Printscreen

S tim u vezi, zamenik ruskog ministra inostranih poslova je rekao da se u „oblasti oko Eufrata primećuje eskalacija napetosti u vezi sa aktivizacijom DAEŠ-a, kao i sukobima koji i dalje traju između kurdskih SDS i plemenskih saveza, SDS i proturskih formacija u opsegu zone operacije 'Izvor mira', u oblasti naselja Ajn-Isa“.

Sirijcima uskraćeno pravo biranja sopstvene vlasti

Istovremeno, Veršinjin se osvrnuo i na apele nekih zemalja da ne priznaju predsedničke izbore u Siriji koji su planirani ove godine, rekavši da oni podrivaju stabilno funkcionisanje državnih institucija u zemlji.

- Na nekim međunarodnim platformama već se čuju izjave o hitnom usvajanju novog Ustava i nepriznavanju predstojećih novih predsedničkih izbora u Siriji. Sirijcima faktički uskraćuju pravo da biraju sopstveno rukovodstvo i istovremeno podrivaju stabilno funkcionisanje državnih institucija - izjavio je on.

Zamenik ministra je naglasio da rezolucija 2254 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i pravila procedura ustavnog odbora „direktno propisuju unapređenje političkog procesa, koji vode i realizuju sami Sirijci bez spoljnog mešanja i nametanja veštačkih vremenskih rokova“.

- Upravo na toj osnovi je moguće dugoročno političko rešavanje situacije u Siriji - zaključio je visoki diplomata.

U skladu sa aktuelnim sirijskim Ustavom, predsednički izbori bi trebalo da budu održani 2021. godine. Ranije je predsednik Sirije Bašar Asad izjavio u intervjuu za Sputnjik da bi početkom ove godine mogao da donese odluku o učešću na predsedničkim izborima.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest