RUSI SAOPŠITILI VAŽNE VESTI: Vakcina Sputnjik V ne izaziva alergijske reakcije!

Novosti online

26. 12. 2020. u 08:10

U RUSIJI je vakcinom Sputnjik V dosad vakcinisano 700.000 građana i nisu zabeležene ozbiljnije alergijske reakcije, rekao je direktor Naučno-istraživačkog instituta za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja" Aleksandar Gincburg.

РУСИ САОПШИТИЛИ ВАЖНЕ ВЕСТИ: Вакцина Спутњик V не изазива алергијске реакције!

Foto: AP

- Nisu prijavljene alergijske reakcije na vakcinu Sputnjik V tokom kliničkih ispitivanja, ni u jednoj od tri faze, kao ni u cirkulaciji među građanima - rekao je on u intervjuu za kanal Rosija 24.


Gincburg je dodao da ministarstvo zdravlja zajedno sa federalnom službom za nadzor u zdravstvu prati veoma pažljivo nuspojave, prenosi TAS S.

On je juče saopštio da 85 odsto dobrovoljaca koji su primili vakcinu "Sputnjik V" nisu imali nikakva neželjena dejstva, a da je 15 odsto vakcinisanih razvilo crvenilo na mestu ubrizgravanja vakcine i blagu glavobolju koja je prošla u toku od 24 sata.

Najneprijatnije neželjeno dejstvo koje neka osoba može da razvije nakon primanja vakcine jeste temperatura do 38 stepeni tokom dva dana, koja može da bude tretirana jednom tabletom paracetamola, objasnio je Gincburg.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)