NOVI ČUVAR RUSKOG PACIFIKA: Podignuta zastava na korveti "Cidenžapov", komandant flote čestitao mornarima (VIDEO)

Novosti online

25. 12. 2020. u 09:44

SVEČANA ceremonija podizanja Andrejevske zastave održana je na najnovijoj korveti projekta 20380 „Heroj Ruske Federacije Aldar Cidenžapov“, izgrađenoj za Pacifičku flotu.

НОВИ ЧУВАР РУСКОГ ПАЦИФИКА: Подигнута застава на корвети Циденжапов, командант флоте честитао морнарима (ВИДЕО)

Foto: EPA

Andrejevska zastava je podignuta na novoj korveti. Komandant Pacifičke flote Sergej Avakjanc pročitao je ukaz, čestitao posadi broda, podsetio na herojsko delo heroja Ruske Federacije Aldara Cidenžapova po kome je brod i dobio ime.  

„Aldar Cidenžapov“ je treći višenamenski patrolni brod projekta 20380, koji će biti deo Tihookeanske flote.

Ukupni deplasman broda je 2.200 tona, brzina je 27 čvorova, domet autonomne plovidbe je do 4.000 milja.

Brod je izgrađen u brodogradilištu Amur. U julu je brod prebačen u Vladivostok gde je više od deset puta izlazio na more kako bi se testirali sistemi, mehanizmi i brodsko oružje. 

Dobio je ime po mladom heroju-mornaru Aldaru Cidenžapovu, koji se žrtvovao da bi spasao svoje saborce tokom požara na razaraču "Bistrij".

Cidenžapov je rođen u Burjatiji 1991. godine, a 2009. godine je stupio u vojnu službu na razaraču Tihookeanske flote.

Foto: Javno vlasništvo

Dok je "Bistrij" bio ukotvljen u Fokinu, na obali Tihog okeana, došlo je do havarije, kada je zbog pucanja cevi gorivo pod velikim pritiskom počela da kulja u brod, nakon čega se zapalilo.

Cidenžapov je svesno uskočio u plamen i zatvorio dovod vode do parnog kotla, čime je sprečio još veću havariju. Devetnaestogodišnji Cidenžapov je preminuo četiri dana nakon požara, i bio je jedina žrtva tragedije koja je mogla odneti stotine života.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NEMCI ZARAĐUJU MILIJARDE NA UKRAJINI: Berlin neće da šalje vojnike u rat, ali planira da dobije mnogo para na prodaji oružja