KONAČNO KRAJ: Velika Britanija i Evropska unija postigle trgovinski sporazum!

Tanjug

24. 12. 2020. u 15:58

КОНАЧНО КРАЈ: Велика Британија и Европска унија постигле трговински споразум!

Foto: AP

VELIKA Britanija i Evropska unija konačno su postigli trgovinski sporazum samo nedelju dana pre kraja tranzicionog perioda Bregzita i više od četiri godine nakon što su Britanci glasali za izlazak iz bloka.

Britanski i EU pregovarači radili su do kasno u noć na finaliziranju sporazuma, a evropski izvori su rekli da je dogovor "neizbežan", osim ukoliko se ne desi "iznenađenje u poslednjem trenutku".

Ipak, saopštavanje odluke je pomereno za rano jutros nakon što su britanski premijer Brois DŽonson i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen razgovarali telefonom o "poslednjim finesama".

Britanija je istupila iz EU u januaru i imala je rok do 31. decembra da postigne trgovinski sporazum sa Briselom. Međutim, pregovori se skoro godinu dana nisu pomerali sa mrtve tačke u tri ključna pitanja oko koja nijedna strana nije htela da popusti - ribarstva, jednakih prava i upravljanja.

Pre današnjeg dramatičnog epiloga u samom foto-finišu i London i Brisel su pipremali građane da budu "spremni na sve scenarije", jer su male šanse da će doći do dogovora.

Sporazum će sada morati da ratifikuju britanski parlament, Evropski parlament i svih 27 država članica EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)