RUSKI BOMBARDER BUDUĆNOSTI DOBIJA POBOLJŠANJA: Novi motor za PAK DA, u vazduhu će biti čak 30 sati! (VIDEO)

Novosti online

24. 12. 2020. u 07:19

PRVI prototip motora za strateški ruski bombarder PAK DA, nazvan „Proizvod RF“, sastavlja se u preduzeću „ODK-Kuznjecov (deo Ujedinjene korporacije za motore „Rosteh“), saopštio je zamenik generalnog direktora Aleksej Soboljev.

РУСКИ БОМБАРДЕР БУДУЋНОСТИ ДОБИЈА ПОБОЉШАЊА: Нови мотор за ПАК ДА, у ваздуху ће бити чак 30 сати! (ВИДЕО)

Foto: Printscreen

- Prvi motor je već napravljen, sada se montira i biće spreman za testiranje početkom sledeće godine - rekao je Soboljev.

Kako navodi, motor je rezultat opsežne saradnje gotovo svih preduzeća koja pripadaju preduzeću „Kuznjecov“.

- Ova saradnja nam je omogućila da u kratkom roku završimo projekat. Dokumentacija je završena, a paralelno s tim, proizvod je dizajniran u potpunosti digitalno, što nam je omogućilo da brzo pokrenemo proizvodnju prvog prototipa - rekao je i dodao da će sledeće godine za ispitivanje biti proizvedeno još nekoliko motora.

Generalni projektant preduzeća Pavel Čupin je izjavio da se ispitivanja perspektivnog motora mogu odvijati i u sklopu leteće laboratorije.

- Što se tiče leteće laboratorije, regulatorna dokumentacija podrazumeva ispitivanje motora i u letećoj laboratoriji i na posebnim štandovima - termičkoj komori pod pritiskom koja reprodukuje visinske uslove - izjavio je Čupin.

Perspektivni vazduhoplovni kompleks velikog dometa (PAK DA) šeste generacije trebalo bi da bude pušten u upotrebu do 2027. godine.

Prema rečima zamenika ministra odbrane Rusije Alekseja Krivoručka, trebalo bi da zameni avion velikog dometa Tu-95 u vazduhoplovnim snagama. Planira se izgradnja novog bombardera pomoću stelt tehnologije. Očekuje se da će glavni i rezervni elektronski sistem motora omogućiti da avion leti do 30 sati.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)