BAJDEN VEĆ PRETI RUSIJI: Američki zakonodavci zahtevaju oštar odgovor na napad na sajtove 50 vladinih agencija

D. SAVIĆ

21. 12. 2020. u 22:23

IZABRANI predsednik SAD nije još položio ni zakletvu pred useljenje u Belu kuću, a već je najavio "više od sankcija" Rusiji zbog zasad nedokazanih sumnji da su njeni hakeri umešani u sajber napad koji je pogodio desetine agencija američke vlade.

БАЈДЕН ВЕЋ ПРЕТИ РУСИЈИ: Амерички законодавци захтевају оштар одговор на напад на сајтове 50 владиних агенција

Džo Bajden / Foto Tanjug-AP

Kako je rekao šef Bajdenovog osoblja, grupa zakonodavaca iz obe partije je pozvala na američki "snažni odgovor" Rusiji koji će Bajden preduzeti čim stupi na dužnost.

- Oni koji su odgovorni, suočiće se sa posledicama. Nisu to samo sankcije. To je i sve ono što možemo da učinimo da degradiramo kapacitet stranih činilaca da ponove takvu vrstu napada, ili što je gore, izvedu još opasniji udar - precizirao je Bajdenov bliski saradnik Ron Klajn za američku TV stanicu Si-Bi-Es.

Zvanična Moskva ponovo, u ponedeljak iz "pera" Dmitrija Peskova, portparola Kremlja, poriče bilo kakvu umešanost u ovaj napad. Aktuelni šef Bele kuće Donald Tramp skeptičan je da iza napada stoje Rusi, ali Bajdenova administracija, ipak, razmatra razne opcije da kazni Kremlj zbog navodne uloge u masovnom sajber napadu, otkrivenom prošle nedelje. Tramp ima drugačiji pogled na atak od naslednika Bajdena koga, inače, i dalje optužuje za "krađu" izbora:

- Sajber napad je mnogo veći u lažnim vestima nego u realnosti. Rusija, Rusija, Rusija je prioritetna pesma kada se bilo šta dogodi, jer se, mahom iz finansijskih razloga, ne diskutuje o mogućnosti da to može biti Kina - naveo je Tramp.

Demokrate, kao i neki republikanci u Kongresu, zahtevaju oštar odgovor. Vodeći demokrata u senatskom Odboru za obaveštajne poslove Mark Vorner podseća da je hakerski napad upravo u toku i da se još utvrđuje njegov puni obim. Jedan od manjeg broja republikanaca sa Kapitol hila kritičnih prema Trampu Mit Romni traži odmazdu, tvrdeći da je aktuelni predsednik "zaslepljen kada se radi o Rusiji".

Napad je, kako prenose mediji, pogodio oko 50 američkih vladinih agencija, među kojima su i Ministarstvo finansija, energetike i trgovine, kao i oni koji imaju ugovore sa vladom SAD. Hakovane su, tvrdi agencija Rojters, i finansijske kazne i mere SAD uperene protiv ruske infrastrukture.

ŽRTVE ATAKA I VAN AMERIKE

HAKERI su upotrebili softver mreže za menadžment preduzeća koji je sačinila teksaška tehnološka kompanija "Solarvinds". Namera im je bila da "inficiraju" klijente, uključujući američku vladu. Razmere sajber napada, koji je trajao devet meseci pre nego što je uočen, još se ispituju, ali se pretpostavlja da se lista potencijalnih žrtava proteže i van granica SAD.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista