AMERIKANCI "SLEPI" U RUSIJI: Posle ruskih recipročnih mera SAD, Vašington prisiljen da ugasi konzulate

V.N.

21. 12. 2020. u 09:44

TRAMPOVA administracija obavestila je krajem nedelje Kongres o nameri da zatvori poslednja dva konzulata u Rusiji. Na taj način ambasada u Moskvi ostaje poslednja američka diplomatska ispostava na ruskoj teritoriji.

АМЕРИКАНЦИ СЛЕПИ У РУСИЈИ: После руских реципрочних мера САД, Вашингтон присиљен да угаси конзулате

Foto: Printskrin

Kako javljaju američki mediji, Stejt department je poslao pismo liderima Kongresa da je taj potez "odgovor na tekuće kadrovske izazove američke misije u Rusiji. Naime od 2016. SAD nameću ograničenja Rusima u pogledu broja diplomata i konzulata u SAD, tako da se Vašington našao u posledičnom ćorsokaku sa Rusijom oko diplomatskih viza".

Moskva je uzvratila recipročno oko broja stranih diplomata kojima je bilo dozvoljeno da uđu u zemlju u bilo kom trenutku i konzulati u Vladivostoku i Jekaterinburgu će biti zatvoreni zbog nedostatka američkih diplomata u Rusiji. Mediji ocenjuju da će smanjenje američkih diplomata u Rusiji imati posledice i na rad Obaveštajnih agencija SAD u ovoj zemlji.

BAJDEN KAO OBAMA

ROJTERS javlja da novi predsednik SAD Džo Bajden razmatra nekoliko opcija na koji način da kazni Rusiju zbog navodne umešanosti u hakovanje američkih vladinih agencija i kompanija.

Kako javlja agencija, moguće opcije idu od finansijskih sankcija do sajber napada na rusku infrastrukturu.

Zanimljivo je da je veliki diplomatski zemljotres započeo 2016. kada je odlazeći predsednik Obama proterao 35 ruskih diplomata u znak odmazde zbog navodnog mešanja u izbore. U to vreme Putin još nije uzvratio provokativnim američkim potezima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)