ZBOG PANDEMIJE PORAST OBOLELIH OD DRUGIH BOLESTI: Uz koronu, u Italiji i AIDS odnosi živote, sve je više zaraženih

Milica OSTOJIĆ, specijalno za "Večernje novosti" - RIM

17. 12. 2020. u 18:57

ZBOG pandemije virusa korona, širom sveta zaustavljeni su i prevencija i lečenje mnogih bolesti.

ЗБОГ ПАНДЕМИЈЕ ПОРАСТ ОБОЛЕЛИХ ОД ДРУГИХ БОЛЕСТИ: Уз корону, у Италији и АИДС односи животе, све је више заражених

Foto: Depositphotos

Jedna od njih je i AIDS. Povodom Svetskog dana borbe protiv ove bolesti izašli novi i zastrašujući podaci Svetske zdravstvene organizacije. Od početka godine sida je odnela gotovo 700.000 života, a zabeležen je i zabrinjavajuć porast novozaraženih - 1,7 miliona. Ta zabrinjavajuća tendencija prisutna je i u Italiji.

U vreme pandemije za 90 posto osoba koje su pogođe ovom bolešću gotovo je nemoguće da prime terapiju. Isto važi i za testiranje na HIV. Zato je upućena alarmantna informacija da se u zdravstvu, koje je u vanrednom stanju zbog Kovida-19, pojavila i nezaustavljiva epidemija HIV-a.

Evo mšta kažu podaci za 2019. godinu, a brojke se odnose samo na one koji su dijagnostifikovani i u uvidu Visokog instituta za zdravlje. U Italiji ima 2.847 novozaraženih starosne dobi zmeđu 25 i 29 godina što je 11,8 posto na 100.000 stanovnika. Od prosečnog procenta ukupnog broja zaraženih svih starosnih razdoblja 4,7 posto su novi potvrđeni slučajevi, na svakih 100.000 stanovnika. Kod zaraženih starosne granice između 30 i 39 godina tri puta je više muškaraca nego žena.

O nekom hipotetičnom kraju ove bolesti govori se samo u vremenskom periodu od deset godina, do 2030. Samo uz velika ulaganja, edukaciju i rad socijalnih i zdravstvenih ustanova, tada bi trebalo da se okonča ova pandemija AIDS-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri