ROBIJA ZA POMAGAČE TERORISTIMA U "ŠARLIJU": Kazne od 4 godine zatvora do doživotne robije za atentate u Parizu 2015. godine

Goran ČVOROVIĆ, dopisnik "Večernjih novosti" - PARIZ

17. 12. 2020. u 00:05

SPECIJALNI sud u Parizu osudio je četrnaestoro optuženih za atentante izvršene u januaru 2015. godine na kazne od 4 godine zatvora do doživotne robije.

РОБИЈА ЗА ПОМАГАЧЕ ТЕРОРИСТИМА У ШАРЛИЈУ: Kазне од 4 године затвора до доживотне робије за атентате у Паризу 2015. године

Foto: AP


 Reč je o atentatima koji su izvršeni u satiričnom nedeljniku "Šarli ebdo" gde je ubijeno 12 ljudi, u Kašer hipermarketu gde su bile četiri žrtve, i u Monružu gde je stradala jedna osoba.

Proces je trajao 54 dana i označen je kao istorijski. Na optuženičkoj klupi se našlo 11 dostupnih pomagača, za dvoje se pretpostavlja da su poginuli, dok je jedina optužena žena u bekstvu. Troje izvršilaca braća Šerif i Said Kuači, i Amedi Kulibali, ubijeni su u akciji policije.

Mohamed Belusin, jedan od glavnih pomagača, koji je, pretpostavlja se, poginuo u Siriji, osuđen je na doživotnu robiju. Trideset godina zatvora dobila je udovica atentatora Amedija Kulbalija, Hajat Bumedijen, koja je pobegla u Siriju nekoliko dana pre atentata. Protiv brata Mohameda Belusina, Mehdija, za koga se takođe smatra da je poginuo, postupak je prekinut, imajući u vidu i da je već osuđen u januaru u drugom procesu za terorističko udruživanje.

Ali Riza Polat, Francuz turskog porekla, osuđen je na 30 godina, kao jedan od glavnih pomagača. Njegov advokat je odmah najavio žalbu, pa se zato očekuje još jedan proces. Osuđeni su i Amar Ramdani (20 godina zatvora), Nazer Mikael Pastor Alvatik (18), Vili Prevo (13) Abdelaziz Abad (10), Said Makluf (8), Mohamed Fares (8), Meten Karasilar (8), Miguel Martinez (7), Mišel Katino (5) i Kristof Romel (4).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili