PAŠINJAN OTKRIO ŠTA SE DEŠAVA U KARABAHU: Ruski mirovnjaci stigli u sela, a evo šta očekuje premijer Jermenije (VIDEO)

Novosti online

13. 12. 2020. u 18:04

BORBENA dejstva u blizini dva karabaška sela prestala su nakon što su tamo u subotu uveče stigli ruski mirovnjaci, izjavio je jermenski premijer Nikol Pašinjan.

ПАШИЊАН ОТКРИО ШТА СЕ ДЕШАВА У КАРАБАХУ: Руски мировњаци стигли у села, а ево шта очекује премијер Јерменије (ВИДЕО)

Foto: UNTV via AP

- Manji odred ruskih mirovnih snaga stigao je juče uveče u zonu borbenih dejstava u Karabahu, usled čega su borbe prestale. Ali deo sela Hin Taher i Hcaber prešao je pod kontrolu jedinica azerbejdžanskih specijalnih snaga - rekao je Pašinjan na proširenoj sednici Saveta bezbednosti Jermenije.

Prema njegovim rečima, u nedelju ujutro ruski mirovnjaci doveli su veće snage i sada je tamo situacija relativno mirna.

- Prisustvo mirovnih snaga daje nadu da će se izbeći dalja eskalacija - istakao je Pašinjan.

Prema navodima Ministarstva odbrane Jermenije, azerbejdžanske jedinice su 12. decembra napale sela Hin Taher i Hcaberd u Hadrutskom rejonu Karabaha. Azerbejdžanske snage ušle su u selo Hin Taher i potpuno se približile selu Hcaberd. Kako je navelo jermensko Ministarstvo odbrane, „na jermenskoj strani ranjeno je šest osoba“, na azerbejdžanskoj „ima ubijenih i ranjenih“.

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom. Dokument potpisan 10. novembra predstavlja četvrti pokušaj postizanja stabilne deeskalacije. Prethodna tri bila su neuspešna.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna