ŠIRE PROIZVODNJU: Rusija spremna da pravi vakcinu Sputnjik u Ukrajini

Novosti online

08. 12. 2020. u 15:45

RUSKI fond za direktne investicije spreman je da proizvodi rusku vakcinu Sputnik V na teritoriji Ukrajine, a proizvodnja je već uspostavljena u jednoj kompaniji, saopštio je Fond.

ШИРЕ ПРОИЗВОДЊУ: Русија спремна да прави вакцину Спутњик у Украјини

Foto: KP RU/RIA Ru

- Ruski fond za direktne investicije i Naučno-istraživački institut ‘Gamaleja’ spremni su da proizvode vakcinu u Ukrajini i podnesu dokumente za njenu registraciju u državnim regulatornim organima. Proizvodnju gotovog oblika vakcine u Ukrajinu već je organizovala jedna od vodećih farmaceutskih kompanija – ‘Biolek’ - navodi se u saopštenju Fonda.  

Kako se navodi, direktor Fonda Kiril Dmitrijev imao je sastanak sa poslanikom Vrhovne rade Ukrajine Viktorom Medvedčukom tokom kojeg je razgovarao o „pokazateljima efikasnosti, tehnološkoj platformi i drugim karakteristikama vakcine“, a takođe su razmatrani i "detalji moguće proizvodnje u Ukrajini, što će značajno smanjiti logističke troškove".

- RDIF potvrđuje spremnost za saradnju i zajednički rad na organizovanju isporuka i proizvodnje vakcine ‘Sputnjik Ve’, napravljene na proverenoj platformi vektora humanog adenovirusa, sa svim zainteresovanim zemljama - potvrdio je Dmitrijev.

Dmitrijev je istakao da se primećuju pozitivne promene u stavu stranih kolega, posebno iz EU, gde se pruža mogućnost državama-članicama EU da odobre upotrebu vakcine ‘Sputnjik Ve’ isključivo na svojoj teritoriji u okviru hitne procedure. Osim toga, moguća je proizvodnja vakcine ‘Sputnjik Ve’ na teritoriji države-članice EU za naknadne isporuke van evropskog tržišta“, istakao je Dmitrijev.

Šef političkog saveta ukrajinske parlamentarne frakcije Opoziciona platforma - Za život Viktor Medvedčuk posetio Centar „Gamaleja“, gde se sastao sa Dmitrijevim i direktorom centra Aleksandrom Gincburgom. Strane su razgovarale o upotrebi ruskih vakcina u Ukrajini.

Medvedčuk je istakao da Ukrajina ima kapacitete za proizvodnju ruske vakcine na svojoj teritoriji.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ je 11. avgusta dobila potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Trenutno su u toku postregistraciona ispitivanja vakcine u kojima učestvuje 40 hiljada dobrovoljaca. Očekuje se da će prvi rezultati postregistracionih ispitivanja biti objavljeni u oktobru-novembru 2020. godine.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)