POSTOJE SAMO 4 BOJE PASOŠA: Znate li šta svaka od njih znači? (FOTO)

Novosti online

05. 12. 2020. u 22:26

U SVETU postoje svega četiri boje pasoša, crvena, plava, zelena i crna.

ПОСТОЈЕ САМО 4 БОЈЕ ПАСОША: Знате ли шта свака од њих значи? (ФОТО)

Foto: Depositphotos

Crvena je najčešća. Kakvo je značenje svake od njih?

Crvena

Nijanse crvene boje su najčešće za pasoš, a uglavnom ih biraju zemlje koje su bile komunističke, ili su to još. Crvenu boju su izabrale zemlje poput Srbije, Slovenije, Kine, Rusije, Letonije, Rumunije, Poljske i Gruzije.

S druge strane, crvene boje su i pasoši skoro svih članica EU, osim Hrvatske.

Zanimljivo je da su zemlje zainteresovane za pridruživanje Evropskoj uniji, poput Turske, Severne Makedonije i Albanije, promenile boju svojih pasoša u crvenu.

Bolivija, Kolumbija, Ekvador i Peru su članovi Andske zajednice nacija, i oni takođe imaju pasoše tamnocrvene boje.

Foto: Depositphotos

Britanski pasoš

Plava

Plava boja predstavlja "Novi svet" kojem pripada 15 karipskih država. Plavu boju pasoša koriste i članovi trgovinske unije Merkosur. Od članica ove unije jedino stanovnici Venecuele još imaju crvene pasoše.

Foto: Depositphotos

Zelena

Zelene pasoše poseduje stanovništvo gotovo svih zemalja u kojima je islam dominantna religija, jer se smatra da je zelena bila omiljena boja proroka Muhameda. Zeleni pasoš imaju i države Ekonomske zajednice država zapadne Afrike, kao što su Burkina Faso, Nigerija, Niger, Obala Slonovače i Senegal, piše Brajt sajd.

Crna

Crnu boju koristi svega nekoliko zemalja. Od afričkih zemalja to su Bocvana, Zambija, Burundi, Angola, Čad, Kongo i Malavi, a osim njih, crnu boju pasoša koristi i Novi Zeland, jer je u ovoj državi crna nacionalna boja.

Foto: Depositphotos

(B92)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KO ĆE DA NAPIŠE REZOLUCIJU O SRPSKIM ŽRTVAMA U SREBRENICI? Porodice žrtava ogorčene sramnim planovima dela međunarone zajednice