HAOS NA ULICAMA PARIZA: Neredi eskalirali - gore automobili, policija ispalila suzavac (FOTO/VIDEO)

Tanjug

05. 12. 2020. u 17:45

NA HILjADE demonstranata okupilo se na ulicama Pariza da izrazi protest protiv policijske brutalnosti i planova bezbednosne politike predsednika Emanuela Makrona za koje tvrde da podriva građanske slobode.

ХАОС НА УЛИЦАМА ПАРИЗА: Нереди ескалирали - горе аутомобили, полиција испалила сузавац (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: EPA

Policija je na protestima upotrebila suzavac nakon što su demonstranti ispalili vatromet u njihovom pravcu, a grupa mladića razbila je izlog jedne prodavnice.

Demonstranti su nosili transparente "Francuska - zemlja policijskih prava" i "Povucite zakon o bezbednosti".

Idemo ka sve većem ograničavanju sloboda, nema opravdanja za tako nešto, rekla je jedna od učesnica protesta.

Nasilni sukobi između demonstranata i policije dogodili su se na sličnom protestu koji je održan prošle nedelje.

Foto: EPA

Makronova stranka je ove nedelje saopštila da će načiniti izmene predloženog zakona koji nastoji da ograniči deljenje fotografija i snimaka policijskih službenika, nakon što je naišao na snažan otpor javnosti i levice.

Nezadovoljstvo javnosti eskaliralo je krajem novembra nakon što je nekoliko policijskih službenika pretuklo muzičkog producenta afričkog porekla Mišela Zeklera, a za ovaj incident građani su saznali nakon što je na internetu podeljen snimak na kojem je on zabeležen.

Foto: EPA

Kritičari tvrde da bi originalni predlog zakona omogućio da zloupotreba ovlašćenja od strane policijskih službenika prođe nekažnjeno, a koje mnogi aktivisti za ljudska prava optužuju za rasizam. Mnogi tvrde da čak i izmenjen predlog zakona ne predstavlja napredak u tom pravcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

HOROR U NJUJORKU: Ubio tinejdžera zbog parking mesta