OFLAJN PO ISTEKU RADNOG VREMENA: I Evropski parlament je potvrdio – lepa vest za sve koji rade od kuće

B. B.

04. 12. 2020. u 20:14

POSLANICI u Odboru za zapošljavanje Evropskog parlamenta izglasali su rezoluciju da zaposleni koji rade od kuće imaju pravo da se isključe sa interneta i mejla nakon isteka radnog vremena.

ОФЛАЈН ПО ИСТЕКУ РАДНОГ ВРЕМЕНА: И Европски парламент је потврдио – лепа вест за све који раде од куће

Foto Depositphotos

Rezolucija nije obavezujuća, doneta je sa 31 glasom za, šest protiv i 18 uzdržanih. Međutim, dokumet treba da dobije "zeleno svetlo" od Komisije i nacionalnih vlada.

U rezoluciji, parlamentarci tvrde da bi isključivanje trebalo da bude osnovno pravo i žele da Evropska komisija, izvršna vlast EU, donese pravila koja ljudima omogućavaju slobodno vreme od pritisaka zbog rada od kuće.

Tokom karantina, svaki treći radnik u EU počeo je da radi od kuće. - Sigurno je da je rad na daljinu spasio bezbroj života, ali nakon meseci rada na daljinu, mnogi zaposleni sada pate od nuspojava poput izolacije, umora, depresije, izgaranja, bolesti mišića ili očiju. Pritisak da uvek budemo dostupni raste, što je rezultiralo neplaćenim prekovremenim radom i izgaranjem na poslu - rekao je Aleks Agius Saliba, malteški poslanik socijalista.

Poslanici tvrde da rastuće očekivanje da radnici treba da budu dostupni u bilo kom trenutku može da poremeti ravnotežu između poslovnog i privatnog života i naruši fizičko i mentalno zdravlje i blagostanje. Kažu da bi zaposleni koji rade od kuće trebalo da imaju pravo da se isključe bez ikakvih posledica.

- Digitalizacija donosi mnoge prednosti zaposlenima poput veće fleksibilnosti ili ređeg odlaska na posao - rekao je Saliba. - Međutim, postoje i zamke. Pritisak da radnik uvek bude dostupan sve je veći. Radno vreme se produžava i ne znači da je ono pošteno nadoknađeno. Granice između posla i privatnog života postale su nejasne, a troškovi su visoki: od neplaćenog prekovremenog rada, do iscrpljenosti i izgaranja.

On je istakao da su tokom pandemije korona virusa koja je dovela do ogromnog povećanja rada na daljinu, zaposleni bili više nego ikad žrtve svojih telefona, majlova i računara.

- Svima nam je poznat osećaj stalnog pritiska za proveru mejlova i poruka uveče, tokom vikenda u slobodno vreme u vezi sa poslom i zabrinutost da će poslodavac hitno zahtevati našu pažnju. Svi smo dobijali pozive u vezi sa poslom i osećali smo obavezu da odgovaramo i radimo u slobodno vreme. Takva praksa mora da prestane i zato nam je potrebno evropsko pravo na isključivanje - naveo je poslanik. - Nakon posla ili tokom praznika zaposleni moraju imati pravo da isključe telefon i ne proveravaju mejlove bez straha od negativnih posledica. Pravo na prekid veze je od vitalnog značaja za mentalno i fizičko zdravlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a