U BAKUU PROGOVORILI O PREMINULIMA: Objavljeni podaci Ministarstva odbrane Azerjbejdžana o poginulim vojnicima na frontu

Novosti online

03. 12. 2020. u 17:28

AZERBEJDžAN je po prvi put objavio službene podatke o broju poginulih svojih vojnika u Nagorno Karabahu. Ministarstvo odbrane Azerbejdžana tvrdi da je poginulo 2783 azerbejdžanskih vojnika i oficira. Ranjeno je i nalazi se na lečenju 1.245 vojnika dok se više od sto vodi kao nestalo.

У БАКУУ ПРОГОВОРИЛИ О ПРЕМИНУЛИМА: Објављени подаци Министарства одбране Азерјбејџана о погинулим војницима на фронту

Foto: Arhiva Novosti

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana obećava da će objaviti spiskove sa ličnim podacima poginulih.

Jermeni tvrde da je poginuo i veliki broj turskih plaćenika koje su dovezli iz Sirije. Koliko je poginulo plaćenika za sada službeno nije objavljeno i najverovatnije nikada neće biti obelodanjeno. Azerbejdžan i Turska uporno ponavljaju da na njihovoj strani fronta nije bilo plaćenika. U Bakuu optužuju Jermene da su oni dovozili ljude iz raznih zemalja sveta koji su ratovali u Karabahu. U Jerevanu objašnjavaju da to nisu plaćenici već jermenski patrioti dobrovoljci.

Jermeni su već 17 novembra saopštili da im je poginulo 2425. To je potvrdio ministar zdravlja Jermenije Arsen Torosjan tvrdeći da se ta brojka odnosi na tela poginulih vojnika koji su prošli sudsko - medicinsku ekspertizu. Još oko 250 tela poginulih vojnika nisu bila identifikovana.

Rat između Jermena i Azerbejdžanaca počeo je 27 septembra 2020. Da podsetimo uz poserdovanje predsednika Rusije Vladimira Putina predsednik Azerbejdžana Iljham Alijev i jermenski premijer Nikola Pašinjan potpisali su dogovor o miru kojim je Azerbejdžan vratio sedam oblasti koje su Jermeni osvojili u ratu u periodu pd 1992 do 1994. Zahvaljujući Putinovom posredovanju zaustavljeno je krvoproliće a Jermeni su ipak sačuvali teritorije koje su im pripadale do rata 1992-1994.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri