PENTAGON POVLAČI TRUPE IZ AVGANISTANA: Zadržaće dve veće vojne baze i nastaviti sa ovim misijama

Tanjug

03. 12. 2020. u 10:20

PENTAGON je odobrio planove za povlačenje trupa iz Avganistana koje će i dalje zadržati dve veće baze u zemlji, potvrdio je komandant Generalštaba američke vojske general Mark Majli.

ПЕНТАГОН ПОВЛАЧИ ТРУПЕ ИЗ АВГАНИСТАНА: Задржаће две веће војне базе и наставити са овим мисијама

Foto AP

Komandant Generalštaba američke vojske je u sredu saopštio da će pored dve veće baze SAD sačuvati i nekoliko satelitskih baza. On, međutim, nije precizirao koje će baze biti zatvorene, prenosi Rojters.

Majli je takođe rekao da će američka vojska nastaviti svoje dve osnovne misije - da pruža pomoć avganistanskim bezbednosnim snagama koje se bore protiv talibana i da sprovodi protivterorističke operacije protiv militanata Islamske države i Al Kaide.

General je odbio da spekuliše o odlukama koje bi novoizabrani predsednik SAD mogao da donese.

Sve što bude usledilo nakon toga biće odluka nove administracije, rekao je Majli.

Odlazeći američki predsednik Donald Tramp je prošlog meseca doneo odluku da broj trupa u Avganistanu bude smanjen sa oko 4.500 na 2.500 do 15. januara naredne godine.

Vlada Avganistana i predstavnici pokreta talibana postigli su danas preliminarni dogovor da se nastave mirovni pregovori, što je prvi dokument koji su dve sukobljene strane potpisale od izbijanja građanskog rata pre 19 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RAT U UKRAJINI: U pravcu Hersona za 24 časa pogođeno je 27 osmatračnica Oružanih snaga Ukrajine (FOTO)