HITAN SASTANAK NAJVIŠIH VLASTI IRANA: Poslata preteća poruka neprijateljima moćne Islamske Republike

Novosti online

02. 12. 2020. u 16:04

TEHERAN je prestao da se pridržava odredbi nuklearnog sporazuma iz 2015. godine u maju 2019. godine zbog povlačenja SAD-a iz sporazuma i uvođenja sankcija Iranu.

ХИТАН САСТАНАК НАЈВИШИХ ВЛАСТИ ИРАНА: Послата претећа порука непријатељима моћне Исламске Републике

Foto: EPA

Iran je naglasio da, budući da preostali potpisnici nisu uspeli da ga zaštite od američkih sankcija, više nije dužan da se pridržava sporazuma.

Nadparlametnatno telo Irana, Savet staratelja, odobrilo je predlog zakona o revitalizaciji nuklearnih aktivnosti, koje je prethodno usvojio državni parlament, izvestila je novinska agencija Fars.

Novi zakon nalaže zaustavljanje primene Dodatnog protokola Sporazuma o zaštitnim merama Ugovora o neširenju oružja, i na taj način obustavlja rad nadzora koje sporovodi Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Usvojeni zakon će, kako se izveštava, biti poslat iranskoj vladi na dalju primenu.

Prema novom zakonu, ako sankcije protiv Irana ne budu ukinute u roku od dva meseca, zemlja će napustiti većinu ograničenja koja su nametnuta Zajedničkim sveobuhvatnim planom delovanja (JCPOA), poznatim i kao iranski nuklearni sporazum. Iran će takođe prestati da dozvoljava  prisustvo nadzornih odbora IAEA na svojim nuklearnim lokacijama.

Zakonodavci su u najpre razmatrali jednomesečni rok za ukidanje sankcija, ali su ga produžili nakon prigovora Saveta - moćnog tela sa 12 članova koje utvrđuje da li usvojeni zakoni u skladu sa ustavom.

Iranski predsednik Hasan Rohani, međutim, kritikovao je zakon, ističući da bi to naštetilo spoljnim interesima Irana. 

- Vlada se ne slaže sa ovim planom. Verujemo da će naštetiti diplomatskim aktivnostima - rekao je Rohani.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista