BOŽIĆ U “BLINDIRANIM” GRADOVIMA: Italija donela stroge mere koje će važiti do 6. januara

Milica Ostojić (Rim)

02. 12. 2020. u 12:58

БОЖИЋ У “БЛИНДИРАНИМ” ГРАДОВИМА: Италија донела строге мере које ће важити до 6. јануара

Foto Tanajug-AP

Danas se u Italiji usvaja novi Dekret sa propisanim strogim merama o ponašanju građana i vlasnika restorana i barova a koji će važiti do 6. januara, jer je Božić za Italijane najvažniji praznik u godini

Mere imaju za cilj da se izbegnu okupljanja i pomeranja stanovništva, zabranjeno je prelaziti iz jednog regiona u drugi, kao i iz jedne opštine u drugu već od 21. decembra do 7. januara.

Iako je juče broj novih pozitivnih nastavio lagani pad, stigao do 19.350 (13. marta dostigao je kulminaciju od 40.902 u jednom danu) ali se broj preminulih nije ni spustio, juče 785 (13. marta bio je 550).

Vlada i zdravstvene vlasti ništa ne žele da prepuste slučaju kako bi se izbegao novi talas korona virusa, a božićna okupljanja i novi zaraženi bi sigurno doveli do nove eksplozije epidemije.

Predviđene mere dovešće do toga da gradovi praktično budu “blindirani”, za božićnu večeru preporučuje se da obuhvata najviše šest osoba, da ukoliko ne žive zajedno svi nose masku osim za trpezom, za kojom treba obezbediti distancu, jer je očigledno da se dosta pacijenata zarazilo u krugu porodice.

Policijski čas i dalje ostaje na snazi od 22 sata, misa u crkvama počinje u 20 sati kako bi se građani mogli vratiti kući do 22 sata, za prvi i drugi dan Božića restorani će biti otvoreni za ručak za članove porodice do četvoro za stolom, uz postojeće mere distanciranja. Ugostitelji će, kao i sada, zatvarati objekte u 18 sati.

Za sada ostaju zatvoreni skijaški centri u Italiji, kako je stigla i preporuka iz EU, ali s obzirom da su otvoreni u Švajcarskoj, neće biti iznenađenje da će Italijani krenuti tamo na bele staze, ali po povratku iz bilo koje zemlje moraju biti u karantinu dve sedmice.

Utehe radi, ko živi u Rimu može prošetati pre policijskog časa i uživati u lepoti božićne jelke koja je stigla ove godine iz Slovenije, sa crvenim granama. Rasla je u blizini Kočevske reke, još od prastarih vremena je simbol plodnosti, visoka je 28 metara i teška 7 tona. Ovaj uobičajenii božićni dar Vatikanu stiže svake godine iz druge zemlje ili drugog regiona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)