NEVEROVATAN SNIMAK BORBI U JEMENU: Neprijatelj samo nekoliko metara ispred gerilca, a onda je Hut izvukao ruski RPG (VIDEO)

Novosti online

01. 12. 2020. u 19:24

NA društvenim mrežama se pojavio snimak borbi u Jemenu, na kojima se vidi borac pokreta Ansar Alah (Huti), kako puca iz raketnog bacača RPG na metu koja je udaljena samo nekoliko metara.

НЕВЕРОВАТАН СНИМАК БОРБИ У ЈЕМЕНУ: Непријатељ само неколико метара испред герилца, а онда је Хут извукао руски РПГ (ВИДЕО)

Foto: Printscreen

Snimak je najverovatnije nastao u pokrajini Taiz krajem prošle godine, tokom borbi sa "provladinim" snagama koje podržava Saudijska Arabija.

Sukobi u zapadnom Jemenu su uglavnom zamrli 2020. godine, a većina borbi se sada vodi u severnoj provinciji Marib.

Huti se upravo spremaju za juriš na administrativnu prestonicu Marib, grad koji je dugo bio ekonomska prestonica jemenske vlade.

U slučaju da vladine snage izgube taj grad, to bi Hutima omogućilo pristup važnim naftnim nalazištima u provinciji Marib.

Borbe koje se sada odvijaju u provinciji Marib su zabeležene i kamerom, snimak možete pogledati ispod.

Rat u Jemenu je izbio 2014. godine, između šiitskih pobunjenika Huta, sledbenika pokreta Ansar Alah koje podržava Iran, i jemenske vlade koju podržavaju Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar i Sudan.

Iako saudijska koalicija ima neverovatnu prednost u najsavremenijem naoružanju zapadne proizvodnje, bosonogi šiitski pobunjenici ostvaruju pobedu za pobedom i dokazali su se kao pravi gospodari teškog terena koji preovladava u Jemenu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna