SUSRET AZERA I JERMENA NA GRANICI: Dramatične scene sa područja rudnika zlata Sotk (FOTO/VIDEO)

Novosti online

27. 11. 2020. u 17:57

AZERBEJDžANSKE oružane snage su 27. novembra napustile područje jermenskog rudnika zlata Sotk u Nagorno-Karabahu. Prema prvim izveštajima i video zapisu, vojnici su tvrdili da grad Sotk i rudnik treba predati pod kontrolu Bakua, piše South Front.

СУСРЕТ АЗЕРА И ЈЕРМЕНА НА ГРАНИЦИ: Драматичне сцене са подручја рудника злата Сотк (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Šef Sotka Hakob Avetijan rekao je da je azerbejdžanska vojska napustila teritoriju rudnika koji je nastavio sa radom. Prema njegovim rečima, trenutno ne postoji konačno rešenje problema.

- Situacija je mirna, na teritoriji rudnika ima samo Jermena. Azerbejdžanci su došli juče, ponašali se smireno, nije bilo agresije. Mi čekamo odluku našeg rukovodstva, a oni svojeg - rekao je.

Sotk je najveći rudnik zlata u Jermeniji. Rezerve se procenjuju na više od 130 tona. Nalazi se na granici Jermenije i regije Karvačar (Kalbadžar), koji je prešao u ruke Bakua.

Zamenik parlamenta Jermenije Babajan rekao je da je oko 80 vojnika Azerbejdžana ušlo na teritoriju rudnika. Šef Sotka je potvrdio da je vojska radnicima rudnika dala sat vremena da napuste teritoriju. Zamenik šefa Generalštaba Jermenije Tigran Hačatrijan komentarisao je:

- Po dogovoru, jermenske oružane snage morale su se povući iz Karvačara, što je i učinjeno.

Državna granica prolazi po sredini rudnika zlata

Rudnikom upravlja ruska kompanija.

- Upozorili smo Azerbejdžance na ovo, a takođe smo obavestili i Ruse o tome - rekao je Hačatrijan.

Hačatrijan ne zna da li su azerbejdžanska vojska i predstavnici ruske kompanije postigli bilo kakav dogovor, ali je vojska napustila ovu teritoriju.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan razgovarao je telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom dva puta u kasne sate 26. novembra i rane sate 27. novembra.

- U poslednjih sat vremena imao sam dva telefonska razgovora sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom. Kamen temeljac razgovora bila su pitanja vezana za naselja u koridoru Lačin, nestala lica, akcije potrage, procesi razmene tela poginulih i zarobljenika, raspoređivanje i razgraničenje mirovnih snaga, kao i deblokada transportnih komunikacija u regionu. Takve diskusije se vode redovno, ponekad i nekoliko puta dnevno. Ne prijavljujemo uvek ove diskusije zbog njihove operativne prirode i učestalosti - rekao je Pašinjan.

Kaže da često razgovara sa Putinom, ali ne prijavljuje to uvek.

Premijer Nikol Pašinjan sastao se 26. novembra sa rođacima zarobljenih, nestalih vojnika i civila, rekla je pres-sekretar premijera Mane Gevorgijan. Prema njenim rečima, premijer je saslušao njihove zahteve i izneo nove detalje u vezi sa tekućim radom.

Učesnici sastanka složili su se da održavaju stalnu komunikaciju i da zajedno razgovaraju o napretku rada tokom redovnih sastanaka kako bi se osiguralo otkrivanje i povratak sunarodnika.

Ruski mirovnjaci nastavljaju svoje aktivnosti u Nagorno-Karabahu

Vojno osoblje Međunarodnog centra za uklanjanje mina ruskog Ministarstva odbrane nastavlja rad na inženjerskom izviđanju i uklanjanju mina u zoni odgovornosti ruskih mirovnih snaga u Nagorno-Karabahu.

Ukupno, tokom mirovne akcije u Nagorno-Karabahu, inženjerske jedinice su očistile više od dva hektara zemlje i oko tri kilometra puteva, pronašle i neutralizovale 144 eksplozivna predmeta.

Mirni život se obnavlja u glavnom gradu Nagorno-Karabaha, Stepanakertu, uz pomoć ruskih mirovnih snaga. Do danas je snabdevanje grada električnom energijom i gasom obnovljeno za 95-97 procenata. Obnovljena je gradska trafostanica.

Vojno osoblje Međunarodnog centra za uklanjanje mina ruskog Ministarstva odbrane ispitalo je mesta popravki i restauracije na prisustvo eksplozivnih predmeta, uključujući zgrade dve škole u ​​kojima će se obrazovni proces nastaviti u bliskoj budućnosti.

Ranije su obnovljeni javni prevoz i saobraćaj. Inženjerske i tehničke jedinice ruskog kontingenta mirovnih snaga nastavljaju da pomažu lokalnoj administraciji u raščišćavanju puteva i obnavljanju socijalne infrastrukture u gradu Stepanakert.

(Srbija danas)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)