UZ OBAVEZAN PRINCIP DOBROVOLJNOSTI: U Rusiji uskoro počinje masovna vakcinacija protiv korone

Novosti onlajn

27. 11. 2020. u 15:39

MASOVNA vakcinacija protiv virusa korona u Rusiji započeće u januaru-februaru sledeće godine, ali rizične grupe će moći da se vakcinišu već u decembru, rekao je ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško.

УЗ ОБАВЕЗАН ПРИНЦИП ДОБРОВОЉНОСТИ: У Русији ускоро почиње масовна вакцинација против короне

Ilustracija

- Vakcinacija je već počela. Povećanje proizvodnje je u toku. To što vi nazivate masovnom vakcinacijom počeće u januaru-februaru. Vakcinacija se, kao i svaka medicinska pomoć, obavlja samo uz saglasnost pacijenta. Obavezan je princip dobrovoljnosti - pojasnio je Muraško.

Prema njegovim rečima, u rizične grupe spadaju medicinski radnici, pedagozi, zaposleni u službama za podršku stanovništvu, kao i starije osobe i one koje boluju od dijabetesa, gojaznosti, hipertenzije.

Ruski ministar ističe da bi broj vakcinisanih stanovnika 2021. godine mogao dostići nekoliko desetina miliona ljudi.

Muraško je dodao da bi pandemija virusa korona u Rusiji mogla da se završi 2021. godine i da država čini sve neophodno u tom pravcu.

Foto AP

Prema rečima ministra, u Rusiji su registrovani slučajevi ponovnog zaražavanja koronom i podaci o tome su objavljeni.

Ranije je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao da će vakcinacija protiv korone u Rusiji biti na dobrovoljnoj osnovi i u fazama.

Vakcina „Sputnjik V“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. 

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju