NOĆNA MORA SAD: Sve oči uprte u misteriozni kineski stelt! Opremljen je nuklearnim raketama (VIDEO)

Novosti online

26. 11. 2020. u 21:57

MOGUĆE je da će Pekingov novi stelt-bombarder H-20 imati mogućnost da nuklearnim raketama udara na američke vojne baze, navodi se u izveštaju istraživačke organizacije Ujedinjenog Kraljevstva, prenosi Dejli mejl.

НОЋНА МОРА САД: Све очи упрте у мистериозни кинески стелт! Опремљен је нуклеарним ракетама (ВИДЕО)

Foto: Novosti ilustracija

Podzvučni ratni avion velikog dometa jedan je od najmisterioznijih vojnih projekata Kine u poslednjih nekoliko godina i trenutno je u fazi izrade.

Pentagon veruje da bi bombarder imao domet preko 5.000 milja i mogao bi da pogodi američke teritorije, poput Guama. Međutim, drugi vojni analitičari nagoveštavaju da bi H-20 mogao imati domet do Havaja.

"Royal United Services Institute" organizacija sa sedištem u Londonu, tvrdi da bi H-20 Kini pružio istinski interkontinentalnu sposobnost projekcije moži i izvan granica zemlje.

- Naoružan nuklearnim i konvencionalnim raketama, H-20 predstavljao bi značajan prekih u odnosu na prethodnu doktrinu i razvoj opreme PLAAF (Ratno vazduhoplovstvo narodne vojske Kine) - rekao je nezavisni istraživački centar u nedavnoj studiji.

U svom Izveštaju o vojnoj moći Kine za 2020. godinu, Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Država reklo je da će H-20 verovatno imati domet od najmanje 8.500 kilometara (5.280 milja).

To znači da bi bombaš mogao lako ciljati američke baze na Guamu, strateškoj američkoj teritoriji udaljenoj oko 2.000 milja od kineske obale.

Drugi stručnjaci sugerišu da kineska vojska verovatno želi da Havaje uvrsti na svoju listu ciljeva putem H-20.

U novembarskom izveštaju o H-20, The National Interest je rekao da PLAAF želi strateški bombarder koji može da deluje u okviru trećeg lanca, takođe poznatog kao područje koje započinje Aleutskim ostrvima i proteže se dalje od Havaja.

Prethodni izveštaji tvrdili su da bi H-20 mogao biti spreman kasnije ove godine.

Kada se završi razvoj H-20, Kina će se pridružiti SAD-u i Rusiji u posedovanju trostrane vojne snage koja može lansirati nuklearne rakete iz vazduha, kopna i mora.

Peking je vagao kada će izbaciti bombarder usred eskalirajućih tenzija zbog korona virusa.

Vojni izvori rekli su SCMP da bi se bombaš mogao prvi put pojaviti na ovogodišnjem Žuhai aeromitingu od 10. do 15. novembra.

Izvori su rekli da se očekuje da će aeromiting postati platforma za promociju imidža Kine i njenog uspeha u kontroli pandemije, govoreći spoljnom svetu da zaraza nije imala veliki uticaj na kineska preduzeća odbrambene industrije.

Međutim, glavni aeromiting koji se održava jednom u dve godine odložen je ove godine. Prema izjavi koju je objavio organizator izložbe, odluka je doneta zbog pandemije kovid-19. Nisu objavljeni novi datumi.

H-20 je strateški bombarder sličan B-2 ili B-21, navodi američka odbrambena obaveštajna agencija.

Bombarder će biti opremljen nuklearnim i konvencionalnim raketama sa maksimalnom poletnom masom većom od 200 tona.

Veruje se da je H-20 u razvoju od ranih 2000-ih, ali projekat je prvi put javno najavljen 2016. godine.

(Srbija danas)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)