SARADNJA SA RUSIJOM I KINOM: Afrika zainteresovana za ispitivanje ruske vakcine „Sputnjik 5“

Tanjug

25. 11. 2020. u 20:25

AFRIČKA unija i Afrički centar za kontrolu i prevenciju bolesti (Africa CDC) na čelu sa DŽonom Nkengasongom razmatraju saradnju sa Rusijom i Kinom u ispitivanju vakcina protiv kovida 19, preneo je Blumberg.

САРАДЊА СА РУСИЈОМ И КИНОМ: Африка заинтересована за испитивање руске вакцине „Спутњик 5“

Foto: AP Photo/ Sunday Alamba

„Nismo se ograničili na određenog partnera", rekao je direktor Afričkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

„Na kontinentu od 1,2 milijardi ljudi, spremni smo na saradnju sa bilo kojim partnerom koji se pridržava našeg strateškog plana za razvoj vakcina i njihove dostave u Afriku", rekao je Nkengasong. On je napomenuo da sa Rusijom već postoje odgovarajući kontakti i spremnost za zajednički rad. Reč je o ruskoj vakcini „Sputnjik 5“, koju je razvio Naučno-istraživački institut „Gamaleja“.

DŽon Nkengasong je saopštio da su Africi obećane vakcine protiv kovida 19 u okviru međunarodnog mehanizma „Kovaks“ Svetske zdravstvene organizacije (SZO), koji će pokriti 20 procenata stanovništva kontinenta.

„Da bismo se rešili virusa i postigli imunitet, moramo da vakcinišemo do 60 procenata Afrikanaca“, naglasio je on.

„Kovaks“ je međunarodni mehanizam koji je pokrenula Svetska zdravstvena organizacija u partnerstvu sa Globalnom alijansom za vakcine i imunizaciju (GAVI) i Koalicijom za inovacije u oblasti epidemiologije. Mehanizam podržava uspostavljanje proizvodnih pogona i nabavku lekova.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)