TURCI I DALjE ŽELE DA DOĐU U KARABAH: U Ankari insistiraju da budu prisutni na području gde se nalaze i ruski mirotvorci, Moskva odbija

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

25. 11. 2020. u 08:36

ТУРЦИ И ДАЉЕ ЖЕЛЕ ДА ДОЂУ У КАРАБАХ: У Анкари инсистирају да буду присутни на подручју где се налазе и руски миротворци, Москва одбија

Azerbejdžanski tenkovi u regionu Agdam / Foto Tanjug-AP

TURSKA ne odustaje od želje da i njeni mirotvorci dođu u Nagorni Karabah, mada je to nelogično jer je direktno učestvovala u ratu protiv Jermena. U Ankari se ne zadovoljavaju da budu samo prisutni zajedno sa Rusima u centru za promatranja koji bi bio u Azerbejdžanu, dok bi se situacija na terenu pratila pomoću dronova.

Rusija se protivi da turski vojnici dođu na teritoriju Nagornog Karabaha jer bi to izazvalo gnev Jermena koji bi ih doživeli kao okupatore. Turci žele da imaju na teritoriji Azerbejdžana svoj samostalni "centar za nadgledanje" bez prisustva Rusa, odakle bi pratili situaciju u Karabahu.

Dolazak turskih vojnika u Azerbejdžan ne bi iritirao samo Jermene nego i jedan broj zapadnih zemalja na čelu sa Francuskom i SAD.

Dogovor Rusije, Jermenije i Azerbejdžana definisao je i boravak ruskih mirotvoraca na pet godina. Vrlo je važno što obe strane ruske vojnike doživljavaju kao mirotvorce i prema njima nemaju nikakvu sumnju. Turci su želeli da oni budu zajedno sa ruskim mirotvorcima, ali u Moskvi na to nisu pristali.

Viktor Nadein Rajevski, naučni saradnik Instituta svetske ekonomije i međunarodnih odnosa Ruske akademije nauka, kaže da Tursku nisu pozvali kao mirotvorca u Karabah jer je ona bila inicijator zaoštravanja odnosa i gurala je Azerbejdžan u sukob sa Jermenima. Zbog toga se Tursku ne može smatrati neutralnom snagom.

- Apetiti Turske su veliki, ona hoće da se nametne kao lider muslimanskog sveta pa bi htela da ima i svoje snage u Azerbejdžanu - kaže Viktor Nadein Rajevski.

Ko prati ponašanje i ambicije turskog predsednika Tajipa Erdogana lako može da shvati zašto on želi da uzme deo lovorika posle vojničke pobede Azerbejdžana. Njemu su potrebni dokazi da dokaže da je lider muslimanskog sveta, čemu se sa druge strane protive Saudijska Arabija, Egipat i niz arapskih zemalja.

SVE NADE U PARIZ

JERMENSKI listovi pišu da je gradski savet Pariza priznao nezavisnost Arcaha (Nagorni Karabah) pa se očekuje da se narednih dana o tome raspravlja i u francuskom senatu. Koliko je zaista uticajan mnogo hvaljeni jermenski lobi, tek će se videti. Zasada je predsednik Makron poslao avionima humanitarnu pomoć u Jerevan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)