LAVROV O KARABAHU: Postignut važan dogovor u Jerevanu

Novosti online

21. 11. 2020. u 13:20

PREMIJER i predsednik Jermenije saopštili su da su u potpunosti privrženi realizaciji trilateralnog sporazuma koji su potpisali lider Rusije, Jermenije i Azerbejdžana o Nagorno-Karabahu, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

ЛАВРОВ О КАРАБАХУ: Постигнут важан договор у Јеревану

Foto: AP

Kako je istakao, tokom razgovora u Jerevanu svi su se složili da Sporazum o prekidu vatre nema alternativu.

- Jermensko rukovodstvo je istaklo da je ta izjava doprinela da se reše ozbiljni problemi, da se spasu životi. I potpuno su privrženi tome da se dogovor poštuje - rekao je Lavrov.

Foto: EPA

Ponovio je i da su neprihvatljivi pokušaji da se sporazum dovede u pitanje kako u Jermeniji, tako u i u inostranstvu.

Lavrov je naglasio da je Rusija privržena potrebi rešavanja humanitarnih problema i pitanja izbeglica u Nagorno-Karabahu nakon potpisivanja trilateralnog sporazuma Rusije, Jermenije i Azerbejdžana.

- U prvom planu imamo pitanja, povezana sa potrebom rešavanja problema oko Nagorno-Karabaha. Izjava od 9. novembra omogućava da se sva ta pitanja rešavaju na osnovu sporazuma koji su stavljeni na papir i koji su potpisali trojica lidera. To se pre svega odnosi na povratak izbeglica i sva humanitarna pitanja u aktuelnoj situaciji. Mi smo tome privrženi - rekao je Lavrov tokom sastanka sa jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom.

Prema rečima Lavrova, Rusija podstiče međunarodne organizacije kako bi one aktivnije pomagale stanovnicima Nagorno-Karabaha.

- Pored uloge koju igraju mirovnjaci, međuresorni centar koji se formira prema ukazu predsednika Putina i koji već počinje sa radom, takođe će kontrolisati sva ta pitanja - istakao je ruski ministar.

Premijer Jermenije je saopštio da je imao sadržajan razgovor sa Lavrovom.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista