VERA, NE POLITIKA: Makron postavio ultimatum liderima muslimana u Francuskoj

Novosti online

19. 11. 2020. u 22:27

FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron dao je ultimatum muslimanskim liderima u toj zemlji da sastave svojevrsnu povelju sa "republikanskim vrednostima" koju će u budućnosti poštovati svi muslimani u Francuskoj.

ВЕРА, НЕ ПОЛИТИКА: Макрон поставио ултиматум лидерима муслимана у Француској

Foto AP

Kako prenosi Bi-Bi-Si, glavni član ove povelje morao bi biti zaključak kojim se islam definiše kao religija, a ne politički pokret.

Makron je ovo zahtevao juče na sastanku s islamskim liderima, te je dao Francuskom veću muslimanske vere rok od 15 dana da prihvati povelju sa vrednostima Republike Francuske.

Predsednik zahteva takođe i da se u povelju upiše član u kom se izričito zabranjuje "strano mešanje" u muslimanske grupe u Francuskoj.

Makron je, kako se navodi, takođe najavio nove mere u suzbijanju, kako je istakao u više navrata, "islamskog separatizma" u Francuskoj, te je predložio formiranje nacionalnog veća imama, što je CFCM prihvatio.

Stubovi francuske države su sekularizam i pravo za izražavanje mišljenja. U isto vreme, u Francuskoj živi najveća muslimanska manjina u Evropi.

(Kliks.ba)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024