VIRUS I DALJE DIKTIRA TRŽIŠTE: Cene nafte pale zbog pooštravanja korona mera

Tanjug

17. 11. 2020. u 18:39

CENE nafte, koje su proteklih dana rasle usled očekivanja da će grupa OPEK+ zadržati praksu smanjenja ponude i zbog vesti o drugoj perspektivnoj vancini protiv Kovida-19, danas su pale jer je pooštravanje korona mera navelo investitore na oprez.

ВИРУС И ДАЉЕ ДИКТИРА ТРЖИШТЕ: Цене нафте пале због пооштравања корона мера

Foto: Depozit

Severnomorska nafta Brent i američka WTI nafta prvo su zabeležile rast cene za oko 40 centi pre pada na negativnu teritoriju, izveštava Rojters.

Cena Brenta je skliznula za tri centa ili za manje od 0,1 posto, na 43,79 dolara za barel na trgovanju rano popodne, dok je WTI nafta oslabila za pet centi ili za 0,1 procenat, na 41,29 dolara.

Grupa OPEK+, koju čine članice Organizaciju zemalja izvoznica nafte, Rusija i drugi proizvođači "crnog zlata" izvan naftnog kartela, imaju danas sastanak ministarskog odbora koji bi mogao da preporuči promenu proizvodnih kvota za sledeću godinu, a konačna odluka o tome bi trebalo da bude doneta na sastanku ministara 30. novembra i 1. decembra.

OPEK+ je smanjio prognoze rasta potražnje za naftom za 2021. godinu, prema poverljivom dokumentu u koji je uvid imao Rojters, što ide u prilog argumentu o strožoj politici proizvodnje u sledeće godine.

Brent i WTI nafta su zabeležile rast cena za više od 10 posto u poslednjih šest dana nakon što je Fajzer saopštio da je efikasnost njegove vakcina protiv Kovida veća od 90 procenata. Cene su dodatno ojačale ove nedelje kada je druga farmaceutska kompanija, Moderna,objavila da je njena vakcina efikasna 94,5 posto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)