NOVA IDEJA ILHAMA ALIJEVA: Okruzi Agdam, Kelbadžar i Lačin biće predati Bakuu u narednim danima

Tanjug

17. 11. 2020. u 16:55

НОВА ИДЕЈА ИЛХАМА АЛИЈЕВА: Oкрузи Агдам, Келбаџар и Лачин биће предати Бакуу у наредним данима

Foto: Azerbaijani Presidential Press Office via AP

AZERBEJDžANSKI predsednik Ilham Alijev izjavio je danas da će okruzi Nagorno Karabaha - Agdam, Kelbadžar i Lačin biti predati Bakuu u narednim danima.

Alijev je to rekao tokom posete okruzima Fizuli i Džabrail, koje je Jermenija predala Bakuu, prenosi TAS S.

Predsednik Rusije Vladimir Putin, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev i jermenski premijer Nikol Pašinjan, potpisali su 9. novembra sporazum o potpunom prekidu vatre u Nagorno-Karabahu počev od 10. novembra.

Sporazum predviđa da Azerbejdžan i Jermenija ostanu na trenutnim položajima i da u region budu raspoređeni mirovnjaci. Pored toga, Baku i Jerevan moraju da razmene zatvorenike i tela ubijenih.

Jermenija i Azerbejdžan decenijama se spore oko Nagorno Karbaha, koji je naseljen jermenskim stanovništvom, a tokom sovjetske ere pripojen je Azerbejdžanu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

zoran

17.11.2020. 21:16

Tko ce naseliti raseljena podrucja koje su napustena prije 30 godina, koja u tom vremenu niko nije odrzavao, tko ce doci na podrucja koja ce napustiti jermeni, a koja su uinistena. Tko je naselio kninsku krajinu i ostala podrucja gdje su srbi zivjeli i u kojem broju, tko ce zaposliti i osigurati prisustvo stanovnistva.