ITALIJA OD PONOĆI CRVENIJA OD KORONA VIRUSA: 26 miliona ljudi od sutra pod rigoroznim merama

M. Ostojić

14. 11. 2020. u 13:02

OD 6. novembra kada je Italija podeljena po bojama u tri različite zone rizika zbog naglog širenja virusa korona, crvena. narandžasta i žuta, stiglo se do velikih promena u prelasku iz jedne u drugu rizičnu zonu i u pooštravanju mera jer Kovid galopira nezaustavljivo i stiglo se do 41.000 novih zaraženih u jednom danu i 550 preminulih.

ИТАЛИЈА ОД ПОНОЋИ ЦРВЕНИЈА ОД КОРОНА ВИРУСА: 26 милиона људи од сутра под ригорозним мерама

Foto: EPA

Od ponoći oko 26 miliona stanovnika Apeninskog poluostrva od ukupno 60, čiji su regioni svrstani po novoj mapi u crvene i narandžaste, živeće po restiktivnijim merama, oni u sedam crvenih slično prolećnom zatvaranju, sa ograničenjem kretanja i u mestu stanovanja, osim urgentnih potreba ili odlazaka na posao ko radi van kuće sa autosertifikatom, barovi, restorani, prodavnice, osim apoteka, samoposluga i prodavnica higijenskih potrepština, sve će biti zatvoreno.

Stanovnici u devet narandžastih zona imaće takođe zatvorene barove i restorane, ostaju otvorene male prodavnice, ne tržni centi i velike pijace, a u žutim zonama, njih je pet, zabranjeno je otvaranje velkih tržnih centara za vikend, kontrola u kretanju stanovništva jer nema prelaska iz jednog regiona u drugi.

Sve mere i mapa sada iscrtana od strane sanitarnih vlasti i Vlade ostaju na snazi, do 3. decembra, potom sledi nova procena stanja, a vrh sadašnjeg rastućeg talasa zaraze očekuje se za sedam dana u nadi da će nove mere uticati na potonji postepeni pad.

Za Italijane Božić i slavlje sa članovima familije najvažniji je praznik u godini, s toga se sve čini da se smanji prenošenje korona virusa, da se spašavaju sanitarne strukture u kolapsu, da se održi socijalna distanca, kako bi se Božić proslavio sa dozvolom kretanja u gradu.

Ali već se naglašava preporuka ručak ili večera isključivo sa članovima porodice sa kojima se živi, bez gostiju iz familije ili rodbine jer se ne smeju ponoviti letošnje greške okupljanja i širenje zaraze jer su već na snazi pretpostavke da se očekuje mogućni treći talas virusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN DIVLJIH VRSTA: Očuvanje bioraznolikosti za budućnost