MINISTAR PODNEO OSTAVKU ZBOG BAJDENA: Govorio za njega da je protuva i tvrdi da su izbori u SAD pokradeni

Novosti online

09. 11. 2020. u 19:25

MINISTAR unutrašnjih poslova Estonije Mart Helme izjavio je u ponedeljak da će podneti ostavku na tu funkciju pošto je ranije izjavio za Džoa Bajdena da je “protuva”.

МИНИСТАР ПОДНЕО ОСТАВКУ ЗБОГ БАЈДЕНА: Говорио за њега да је протува и тврди да су избори у САД покрадени

Foto: EPA

Helme je juče kazao da su predsednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama prevara, sa čime se složio i ministar finansija Martin Helme, inače njegov sin.

On je danas na konfenciji za medije kazao da napušta funkciju kako bi održao koaliciju, javljaju estonski mediji.

- Posmatrajući klevete i laži koje prave mediji u Estoniji, odlučio sam sinoć da podnesem ostavku. Umoram sam. Nisam uradio ništa što bi ugrozilo bezbednost zemlje. Nisam rekao ništa što već nisu izvestili američki mediji. Slobodni američki mediji - kazao je Helme.

- Ne možete da me ućutkate, niko to ne može. Premijer ne može, predsednik udruženja novinara, takođe, ne može. Kažem sve ono što mislim da je ispravno, ono što me brine - dodao je on.

Helme je ranije rekao da je Bajden izabran od strane “duboke države”.

- Logika po kojoj funkcioniše “duboka država” jeste da na vlast dovede protuve, koje su korumpirane i mogu da se ucenjuju. Džo Bajden i (njegov sin) Hanter Bajden su korumpirani likovi - kazao je Helme, a prenosi portal “Err”.

Šta je "duboka država"?

Kako je "Telegraf" ranije pisao, pojam "duboka država" je izraz koji uopšte nije nov, iako je u poslednje vreme privukao veliku pažnju javnosti, posebno kako su se približavali izbori u SAD.

Termin koji inače potiče iz turske političke prakse i označava čvrstu spregu vrhova vojske, bezbedonosnih agencija, sudstva i organizovanog kriminala, odnosno svojevrsnu tajnu vladu u zemlji, u novije vreme najviše se koristi da opiše pokušaje struktura stare američke administracije da stave pod svoju kontrolu tadašnjeg predsednika SAD, Donalda Trampa.

Tramp je nedavno izjavio da ne priznaje rezultate izbora i kazao da stvari "još nisu gotove".

Duboka država u mnogo čemu predstavlja pandan "države u državi" (tzv. imperium in imperio), odnosno dangu za pojedince i organizacije čija moć nije institucionalizovana u postojećim državnim ustanovama, ali je njen uticaj toliko jak da putem nje može da se vrši kontrola nad najvažnijim polugama odlučivanja u zemlji.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

AMERIKA DAJE RAFU ZA MANJI UDAR NA IRAN? Netanijahu navodno promenio plan kontraudara na Teheran posle razgovora sa Bajdenom