NAJOPASNIJE ORUŽJE CRVENE ARMIJE: "Staljinov malj" je uterivao strah u kosti protivnicima od Finskog zaliva do Crnog mora (VIDEO)

Novosti online

07. 11. 2020. u 08:49

MOĆNA haubica B-4 kalibra 203 milimetara, koja je u narodu dobila nadimak „Staljinov malj, je bila jedno od najopasnijih oružja Drugog svetskog rata. Tako su je Finci nazivali još za vreme sovjetsko-finskog rata.

НАЈОПАСНИЈЕ ОРУЖЈЕ ЦРВЕНЕ АРМИЈЕ: Стаљинов маљ је утеривао страх у кости противницима од Финског залива до Црног мора (ВИДЕО)

Foto: Arhiva Novosti/Printscreen

Sovjetski Savez je proizvodio haubice od tridesetih godina prošlog veka, a ovo artiljerijsko oruđe je do početka Drugog svetskog rata proizvedeno u stotinama primeraka.

Bez obzira na nekoliko neuspeha na Istočnom frontu tokom početnog perioda rata, sovjetska vojska je imala oružje koje je ozbiljno zabrinjavalo Nemce. Bilo je lako vući haubicu B-4 zahvaljujući guseničnom kretanju. Prema rečima istraživača, „Staljinov malj“ je imao veliku vatrenu moć, što je dokazalo efikasnost oružja zimi.

Prvi ozbiljni uspesi, koji su postignuti uz pomoć haubice B-4 teške oko 18 tona, primećeni su već tokom rata protiv Finaca u decembru 1939. godine. Kako pišu novinari, upravo tada je SSSR upotrebio to oružje za bombardovanje Manerhajmove linije (dobila je ime po finskom maršalu i državniku Karlu Manerhajmu), koja se prostirala od Finskog zaliva do Ladožskog jezera.

Tokom povlačenja početkom Drugog svetskog rata na Istočnom frontu, Crvena armija nije mogla da upotrebi B-4 protiv Nemaca na pravi način. Vojska je dobila naređenje da se povuče na istok i bila je prinuđena da sa sobom uzme to oružje. Međutim, Armija je uspela da upotrebi haubice u nekim bitkama. Istraživači pišu da su, prema sovjetskim izvorima tog vremena, vojnici izgubili desetine naubica B-4 i da su ponekad bili primorani da ih ostavljaju na bojnim poljima, te su dospevale u ruke nemačkih trupa, koje su ih onda koristile protiv sovjetskih vojnika.

Posle Staljingradske bitke, Nemci su počeli da se povlače na Istočnom frontu i moćna sovjetska haubica se ponovo vratila na arenu sukoba. Aktivno je učestvovala u opsadi i tokom odlučujućih borbi, poput Kurske bitke 1943. godine. Takođe je imala široku primenu tokom bitke za Berlin krajem Drugog svetskog rata.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije