TURSKI "VUKOVI U JAGNJEĆOJ KOŽI": Specifičan pozdrav, brutalnost i san o velikom carstvu - Ko su "Sivi vukovi"?

Novosti onlajn

06. 11. 2020. u 20:18

FRANCUSKA je zabranila tursku organizaciju „Sivi vukovi“ i tom odlukom izavala oštre reakcije Ankare.

ТУРСКИ ВУКОВИ У ЈАГЊЕЋОЈ КОЖИ: Специфичан поздрав, бруталност и сан о великом царству - Ко су Сиви вукови?

Foto: EPA

Ta organizacija poznata je i pod nazivom „Idealisti“, a reč je o desničarima koji su usko povezani sa s turskom Strankom nacionalnog pokreta (MHP) i smatraju ih njenim militantnim krilom.

Pripadnici „Sivih vukova“ poriču sve veze političke prirode i za sebe tvrde da su kulturno-obrazovna fondacija. To navode i u svom zvaničnom nazivu. Drugi ih, međutim, opisuju kao neofašiste koji pod plaštom kulturnih udruženja, vrše indoktrinaciju i radikalizaciju omladine, zastupajući ekspanzionističe ideje.

Ideja „velikoturskog carstva“

„Sivi vukovi“ veruju u superiornost „turske rase“ i teže ujedinjenju svih turkijskih naroda u jednu državu.

Njihov cilj je uspostavljanje „panturske nacije“, koja, kako smatraju, treba da zauzima prostor od Balkana preko centralne Azije do Kine i da ujedini sve „turkijske narode“ u „velikoturskom carstvu“, u kome nema mesta za manjine i neistomišljenike.

Simbol vuka

„Sivi vukovi“ imaju specifičan pozdrav - postavljanjem šake i prstiju u oblik koji podseća na glavu vuka. Kažiprst i mali prst su podignuti i predstavljaju vučije uši, dok su palac, srednji i domali prst spojeni u tačku kako bi izgledali poput njuške vuka.

Ovaj simbol odabran je zbog drevne legende o vučici Aseni koja je mitska pramajka svih turkijskih naroda u stepama Centralne Azije, a vuk se smatra i simbolom časti.

Foto: EPA

Specifičan simbol

Brutalni od početka

Osnivač pokreta je Alparslan Turkeš (1917-1997), koji je ujedno osnovao i desničarsku tursku Stranku nacionalističkog pokreta.

„Vukovi“ su osnovani krajem šezdesetih godina prošlog veka, a postali su poznati 70-tih godina 20. veka zbog žestokog obračunavanja sa aktivistima i pripadnicima levičarskih organizacija. Krajem sedamdesetih prošlog veka dobili su još jedan naziv - odred smrti.

Njima se pripisuje i odgovornost za ubistvo više od 100 Alevita 1978. godine, kao i odgovornost za masakr na trgu Taksim 1977.godine.

Mehmet Ali Agdža, turski nacionalista koji je ranio papu Jovana Pavla Drugog 1981. godine, takođe je dovođen u vezu sa „Sivim vukovima“.

Predsedavajući organizacije „Turska federacija“, odeljenja MHP za inostranstvo, Musa Serdar Čelebi, uhapšen je 1982. godine pod sumnjom da je u centrali te organizacije u Frankfurtu dao novac Aliju Agdži, koji je ranio papu Jovana Pavla 13. maja 1981. godine. Nakon odsluženja 19 godina kazne u Italiji, deportovan je u Tursku, gde je odslužio kaznu za ubistvo Abdija Ipekčija, levičarskog novinara, kojeg je likvidirao 1979. godine.

Početkom devedesetih godina proširili su polje svoga delovanja i na bivše države Sovjetskog Saveza u kojima žive turkijski narodi. Članovi „Sivih vukova“ učestvovali su u ratu u Nagorno-Karabahu na strani Azerbejdžana a protiv Jermena, kao i u Prvom i Drugom čečenskom ratu. Iz Azerbejdžana su proterani 1995. godine nakon neuspelog pokušaja državnog udara. Deceniju kasnije je Kazahstan zabranio delovanje te grupe na svojoj teritoriji i proglasio je „Sive vukove“ terorističkom organizacijom.

Foto: EPA

Aktivni i na Kipru

Aktivni i u Evropi

Brutalnost „Sivih vukova“ nastavljena je i u 21. veku. Članovi te organizacije u Berlinu 2007. godine fizički su napali kurdske demonstrante, a pripadnik „Sivih vukova“ iz Nemačke u januaru 2013. godine u Parizu je ubio tri kurdske političarke.

Obračun sa Kurdima nije prestajao ni u drugim zemljama.

„Sivi vukovi“ su aktivni i na području Kipra koje je pod kontrolom Turaka, ali su rasprostranjeni u evropskim zemljama sa visokim stanovnika turskog porekla kao što su Francuska, Belgija, Holandija, Austrija, Nemačka…

U mnogim državama proglašeni su ekstremističkom ili terorističkom organizacijom i zabranjeni su.

Mnogi pripadnici „Sivih vukova“ decenijama se dovode u vezu sa krijumčarenjem i distribucijom narkotika.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!