POLICIJSKI ČAS U FILADELFIJI: Nasilni protesti zbog ubistva Afroamerikanca

I. S.

29. 10. 2020. u 17:34

VLASTI u američkoj saveznoj državi Pensilvaniji, u gradu Filadelfiji uvele su policijski čas od 21 do šest časova ujutru, da bi "zauzdale" višednevno nasilje tokom noćnih protesta koji su buknuli pošto je policija ubila još jednog Afroamerikanca, Voltera Volasa (27).

ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС У ФИЛАДЕЛФИЈИ: Насилни протести због убиства Афроамериканца

Foto: Tanjug/AP

Volas, koji se sukobio sa policijom naoružan nožem, bio je, kako tvrdi njegova porodica, u psihičkoj krizi kad je na njega otvorena vatra, dok policija tvrdi da nije hteo da ispusti hladno oružje, pa je intervencija bila neizbežna. Tragedija se odigrala pred majkom žrtve i okupljenim komšijama. Advokat porodice ubijenog kaže da je Volas imao manično-depresivnu psihozu, što je supruga rekla policiji pre nego što je ubijen.

Tokom prve noći protesta 300 ljudi je marširalo ulicama, a 91 osoba je uhapšena. Uoči predsedničkih izbora 3. novembra očigledno je da će, pored kovida 19, upotreba policijskog oružja prema Afroamerikancima biti goruća do samog glasanja. Protesti i primena sile, upozoravaju analitičari, generalno bi mogli da "zavladaju" američkim ulicama po zatvaranju birališta.

Sada više nema nikakve sumnje da ni Tramp ni Bajden nisu spremni da prihvate izborni poraz. Ta činjenica mogla bi da dovede do sveopšteg rasula posle izbora i bezbednosnu situaciju u zemlji zaoštri do maksimuma.

Eksperti su procenili da bi prebrojavanje više od 45 miliona glasova pristiglih preko pošte moglo da potraje više dana, pa i nedelja. Prema važećim propisima i podacima iz organizacije Izborni projekat SAD, savezne države ne dozvoljavaju zvanično brojanje glasova sve dok se birališta ne zatvore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!