ODOLEVALI KORONI DO SADA: Zabeležena prva dva slučaja uprkos merama

Tanjug

29. 10. 2020. u 08:30

ОДОЛЕВАЛИ КОРОНИ ДО САДА: Забележена прва два случаја упркос мерама

Foto: AP

NA MARŠALOVIM ostrvima, jednom od retkih mesta na kojima nije bilo zaraženih korona virusom, zabeležena su prva dva pozitivna slučaja.

Vlada ovog pacifičkog arhipelaga objavila je da dvoje radnika iz SAD imaju kovid-19 nakon što su stigli s Havaja u utorak.

Oni su doputovali vojnim letom i od trenutka kada je utrvđeno da su kovid pozitivni, smešteni su u izolaciju. Oboje su asimptomatski slučajevi.

Maršalova ostrva su zatvorila granice još u martu kako bi sprečili da se virus proširi i na njihovoj teritoriji.

Vlasti su naglasile kako zaraženi par spada u strogo granične slučajeve, a 35-godišnjakinja i 46-godišnjak odmah su izolovani bez opasnosti za daljnjim širenjem virusa u zajednici.

Većina ostrvskih država na Pacifiku zatvorilo je svoje granice u ranim danima pandemije zbog zabrinutosti da njihovi bolnički sistemi ne bi izdržali veliko i naglo širenje virusa.

U junu su Maršalova ostrva ublažila restrikcije i dopustila boravak većinom pripadnicima američke vojske, ali uz uslov tronedeljnog karantina u vojnoj bazi Kvajelin, koja se inače koristi za testiranje vojnog naoružanja.

Veruje se da Kiribati, Mikronezija, Nauru, Palau, Samoa, Tonga, Tuvalu i Vanatau još nemaju registrovane slučajeve kovida-19.

Lokalne vlasti pozvale su ljude da ostanu budni, da nastave da se pridržavaju mera opreza i saopštile da nisu potrebne nikakve mere zatvaranja.

Vlada je aplelovala na građane da nastave da budu spremni i da pripeme zalihe hrane i lekova za dve do četiri nedelje.

S populacijom od 55.000 ljudi, Maršalova ostrva sastoje se od dva lanca koralnih atola, zajedno s više od 1.000 ostrvaca, severno od ekvatora na Pacifiku.

Maršalova ostrva su samoupravna država, ali SAD kontroliše njihovu bezbednost i odbranu i svake godine im obezbeđuju milione dolara pomoći.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)