ODOLEVALI KORONI DO SADA: Zabeležena prva dva slučaja uprkos merama

Tanjug

29. 10. 2020. u 08:30

NA MARŠALOVIM ostrvima, jednom od retkih mesta na kojima nije bilo zaraženih korona virusom, zabeležena su prva dva pozitivna slučaja.

ОДОЛЕВАЛИ КОРОНИ ДО САДА: Забележена прва два случаја упркос мерама

Foto: AP

Vlada ovog pacifičkog arhipelaga objavila je da dvoje radnika iz SAD imaju kovid-19 nakon što su stigli s Havaja u utorak.

Oni su doputovali vojnim letom i od trenutka kada je utrvđeno da su kovid pozitivni, smešteni su u izolaciju. Oboje su asimptomatski slučajevi.

Maršalova ostrva su zatvorila granice još u martu kako bi sprečili da se virus proširi i na njihovoj teritoriji.

Vlasti su naglasile kako zaraženi par spada u strogo granične slučajeve, a 35-godišnjakinja i 46-godišnjak odmah su izolovani bez opasnosti za daljnjim širenjem virusa u zajednici.

Većina ostrvskih država na Pacifiku zatvorilo je svoje granice u ranim danima pandemije zbog zabrinutosti da njihovi bolnički sistemi ne bi izdržali veliko i naglo širenje virusa.

U junu su Maršalova ostrva ublažila restrikcije i dopustila boravak većinom pripadnicima američke vojske, ali uz uslov tronedeljnog karantina u vojnoj bazi Kvajelin, koja se inače koristi za testiranje vojnog naoružanja.

Veruje se da Kiribati, Mikronezija, Nauru, Palau, Samoa, Tonga, Tuvalu i Vanatau još nemaju registrovane slučajeve kovida-19.

Lokalne vlasti pozvale su ljude da ostanu budni, da nastave da se pridržavaju mera opreza i saopštile da nisu potrebne nikakve mere zatvaranja.

Vlada je aplelovala na građane da nastave da budu spremni i da pripeme zalihe hrane i lekova za dve do četiri nedelje.

S populacijom od 55.000 ljudi, Maršalova ostrva sastoje se od dva lanca koralnih atola, zajedno s više od 1.000 ostrvaca, severno od ekvatora na Pacifiku.

Maršalova ostrva su samoupravna država, ali SAD kontroliše njihovu bezbednost i odbranu i svake godine im obezbeđuju milione dolara pomoći.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

ČUJU SE EKSPLOZIJE I SIRENE ZA VAZDUŠNI NAPAD: Iranski informativni kanal objavio snimak navodnog izraelskog udara (VIDEO)