DO VAKCINE - KARANTIN: Predsednik EK Šarl Mišel obećao cepivo do kraja godine, zemlje Evrope se sve više izoluju

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Brisela

28. 10. 2020. u 22:38

EVROPSKIM građanima umornim i preplašenim od pandemije predsednik Evropske komisije Šarl Mišel poručio je da će "tri ili četiri vakcine" protiv virusa korona biti na raspolaganju u EU već krajem ove godine i početkom sledeće.

ДО ВАКЦИНЕ - КАРАНТИН: Председник ЕК Шарл Мишел обећао цепиво до краја године, земље Европе се све више изолују

Foto AP

Naveo je i da će, s pojavljivanjem vakcina, s obzirom na to da ih ima više, doći do problema u logistici, transportu i kampanji vakcinisanja, pa je pozvao da se koraci preduzimaju unapred. Do tada, zemlje se štite kako znaju i umeju.

KARANTIN - Čak šest nedelja građani Irske iz stana mogu da izađu samo da bi obavili najneophodnije obaveze. Taj model poslužio je i francuskom predsedniku Makronu da saopšti nove mere. "Zaključavanje" na nivou cele države, trebalo bi u Nemačkoj da stupi na snagu 2. novembra, uz privremeno zatvaranje svih "zabavnih" ustanova, od bioskopa i pozorišta do ugostiteljskih objekata. U Škotskoj obnovljeni karantin je proglašen na dve nedelje. U najviše pogođenim regionima Portugalije, iz stana može da se izađe samo zbog odlaska na posao, u školu, kupovinu hrane i lekova. Holandski parlament je izglasao zakon koji omogućuje privremeni karantin.

POLICIJSKI ČAS - Zabranu kretanja noću uvele su mnoge zemlje. U Francuskoj je na snazi policijski čas od 21 sat do 6 ujutro. Česi ne mogu da izađu od 21 do 5. U Španiji, izolacija traje od 23 do 6 sati, izuzev Kanarskih ostrva. U Belgiji, gde je stanje alarmantno, u Valoniji i Briselu, policijski čas važi od 22 do 6, a u Flandriji od ponoći do 5. U dva najveća grčka grada, Atini i Solunu, ljudi su zatvoreni u stanovima od ponoći do pet ujutro.

RAD OD KUĆE - Obavljanje posla na daljinu, kad god je to moguće, postalo je gotovo pravilo u velikom broju zemalja. U Belgiji, video-konferencije su postale norma. U Engleskoj ohrabruju zaposlene i poslodavce da to čine, a u Francuskoj od pre desetak dana insistiraju da to bude bar dva-tri dana nedeljno. U delovima Portugalije, gde je najveća cirkulacija virusa, to je i zakonska obaveza.

OKUPLjANjA - Zabrane masovnih javnih okupljanja i limitiranje privatnih događaja su pravilo. Najviše su na udaru restorani i barovi. U Italiji građani su pozvani da maksimalno izbegavaju gradski prevoz. Barovi i restorani mogu da rade do 18 sati, ali do 24. novembra potpuno su zatvoreni bazeni, pozorišta, bioskopi, sale za vežbanje, dok je ista mera u Belgiji na snazi od 26. oktobra. U Engleskoj, barovi se zatvaraju u 22 sata, venčanjima može da prisustvuje najviše 15 osoba, dok je publika zabranjena na sportskim događajima. U Francuskoj barovi su odavno zatvoreni, a restorani rade skraćeno. Na sportskim manifestacijama može da prisustvuje najviše hiljadu ljudi, a preporučeno je da se privatno ne okuplja više od šestoro. U Porgugaliji može da se okupi najviše 20 ljudi, a točenje alkohola na javnim mestima je zabranjeno. Čak je i Švedska pozvala građane da izbegavaju gradski prevoz.

MASKE - Obaveza nošenja maske odavno je propisana u ogromnom delu EU u zatvorenim prostorima, ali su sve više obavezne čak i na otvorenom, i pored toga što su negde proglašene neustavnom merom, poput Francuske. U ovoj zemlji obavezne su čak i u parkovima. Holandski parlament je zakonom omogućio njihovo nošenje u zatvorenom. U Španiji, svi stariji od 6 godina, moraju da ih nose u gradskom saobraćaju, na javnim mestima i prodavnicama. U Italiji su obavezne na javnim mestima od 18 do 6 sati. U Češkoj, čak i u automibilu, ako se u njemu ne voze članovi iste porodice.

"PROBLEMATIČNE" ŠKOLE

Vlasti mnogih evropskih zemalja drže se naučnih istraživanja u kojima se ističe da su deca slabiji prenosioci virusa, iako ima dosta klastera u obrazovnim inistitucijama. U Italiji, osnovne škole normalno rade, dok tri četvrtine srednjoškolaca i studenata nastavu prate na daljinu. U nekim regionima protestuju, zbog teškoća koje imaju u organizaciji usled loših veza preko interneta. U Nemačkoj, škole su otvorene, kao i u Republici Irskoj. U Severnoj Irskoj, jesenji raspust je produžen za dve nedelje, a u Belgiji do 11. novembra. U Francuskoj se posle dvonedeljnog raspusta od ponedeljka očekuje povratak najmlađih u školske klupe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a