U EVROPI POLOVINA ZARAŽENIH: Alarmantna epidemiloška situacija na Starom kontinentu primorava vlade na uvođenje najstrože mere

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

27. 10. 2020. u 20:17

POSLEDNjE sedmice, 46 odsto svih slučajeva zaraženih u svetu dolazi iz regiona Evrope - alarmantno je skrenuo pažnju čelnik ogranka za hitne situacije Međunarodne zdravstvene organizacije Majkl Rajan.

У ЕВРОПИ ПОЛОВИНА ЗАРАЖЕНИХ: Алармантна епидемилошка ситуација на Старом континенту приморава владе на увођење најстроже мере

Foto AP

Poručio je da je od Islanda do krajnjeg ruskog istoka zabeležena čak trećina smrtnih slučajeva od kovida 19 na planeti. A odgovorna za upravljanje pandemijama u ZSO Marija van Kerkhove, upozorila je da razvoj epidemije pokazuje da će doći do prebukiranosti bolničkih kapaciteta i odeljenja za reanimaciju.

Napeto je u celoj Evropi. Vlasti razmišljaju šta da čine, a mnogi ističu da su bolje jače mere sada, nego zakasneli opšti karantin za Božić. Kao uzor se navodi tromesečni strogi karantin u Melburnu ili oprezni izlazak iz izolacije, poput Izraela. U Škotskoj su tako već uveli dvonedeljnu izolaciju, a u Irskoj šestonedeljnu.

FRANCUSKA - Po ukupnom broju novozaraženih na dnevnom nivou, situacija je najteža u Francuskoj. Poslednjih dana prekoračena je vrtoglava brojka od 50.000 inficiranih za jedan dan! U ponedeljak je preminulo više od 250 ljudi. U određenim delovima zemlje odeljenja za reanimaciju već dostižu svoje maksimalne kapacitete. Ako se ovako nastavi, predviđa se da će već za 15 dana bolnice biti pune u istoj meri kao u najtežem periodu prvog talasa. Predsednik Naučnog saveta Žan Fransoa Delfresi je poručio da je zemlja u veoma teškoj, čak kritičnoj situaciji i da obolelih možda ima i celih 100.000 dnevno, jer nisu svi testirani.

Vlasti su u deset najviše pogođenih regiona 17. oktobra uvele policijski čas od 21 do 6 sati ujutro, što su kasnije proširili na dve trećine stanovinštva, ali ove mere zasad nisu donele očekivane rezultate. Najavljuje se da bi policijski čas mogao da počinje ranije, već od 19 sati, kao i da će se možda uvesti karantin tokom vikenda, od petka uveče do ponedeljka ujutro.

BORISOV: MALAKSAO SAM

PREMIJER Bugarske Bojko Borisov (61), koji se kod kuće leči od virusa korona, rekao je da ga bolest neće sprečiti da obavlja posao, iako se oseća malaksalo. "Lekari me tretiraju kao svakog Bugarina koji je ostao na kućnom lečenju. Uveren sam da će naše društvo, predvođeno brojnim stručnjacima, od kojih su neki najbolji u svetu, proći kroz ovo iskušenje uspešno. Pratite propisane mere i ostanite bezbedni", poručio je Borisov sunarodnicima. Bugarska je zabeležila 2.243 nova slučaja virusa korona, što je najveći broj od početka izbijanja pandemije.

- Treba da se zatvori cela zemlja. Privreda mora da se ostavi po strani. Ona može da se obnovi, neuspela reanimacija ne može - bio je jasan Žil Pijalu, šef odeljenja za infektivne bolesti u pariskoj bolnici Tenon.

ČEŠKA - Vlada Češke u kojoj proporcionalno po broju stanovnika ima najviše obolelih, takođe smatra da dosadašnje mere nisu donele željene rezultate. Zato je od 28. oktobra do 3. novembra uveden policijski čas od 21 sat do 5 ujutro. Sve prodavnice moraju da se zatvore do 20 sati, a nedeljom će raditi samo apoteke i benzinske pumpe. Škole, barovi i restorani su već zatvoreni. Premijer Andrej Babiš zatražio je ostavku ministra zdravlja Romana Primule, pošto je ovaj uhvaćen kako izlazi iz restorana koji bi trebalo da bude zatvoren, i to još bez maske. Primula, zasad, to odbija da učini.

ITALIJA - Kritično je i u Italiji. Novi talas se već najavljuje kao brutalan, ali i pored toga, ljudi protestuju zbog najavljenih novih mera. Hiljade građana izašle su na ulice zbog toga što restorani moraju da budu zatvoreni već od 18 sati, i što tokom mesec dana neće raditi pozorišta, bioskopi i teretane. Do sukoba je došlo naročito u Milanu i Torinu. Manifestanti su uništavali tramvaje, prevrtali mopede, kamenovali vitrine, dok je policija uzvraćala suzavcem. Neki vlasnici otvoreno odbijaju da zatvore svoje restorane, po cenu da budu uhapšeni.

ŠPANIJA - Vlasti Katalonije razmišljaju da ubrzo uvedu delimični karantin vikendom. U ostalim regionima Španije na delu su ojačane restrikcije koje su uvedene na dve nedelje kroz vanredno zdravstveno stanje. Premijer Pedro Sančez je, međutim, poručio da ne razmišlja o uvođenju opšteg karantina kao na proleće. U Španiji je bilo preko 17.000 zaraženih za dan.

NEMAČKA 80 ODSTO "HOT SPOT"

NEMAČKA, u kojoj je za 24 sata potvrđeno 11.409 novih slučajeva zaraženih virusom korona, a preminule 42 osobe, sprema se da usvoji nove rigoroznije mere. Očekuje se da kancelarka Angela Merkel u sredu premijerima saveznih država predloži "lajt lokdaun", koji bi bio neka sredina između najstrožih mera od proletos i dosadašnje relativno opuštenije situacije. Ukupan broj zaraženih od početka pandemije u ovoj zemlji porastao je na 449.275, a kovid 19 pokosio je 10.098 osoba. Čak 80 odsto državne teritorije je pod oznakom "hot spot", što znači da ima više od 50 obolelih na 100.000 stanovnika, a raste broj iz regiona gde je crna "kvota" i 200.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a