SAD: Više od 1.200 žrtava korone za dan, prvi put od avgusta

Tanjug

22. 10. 2020. u 20:48

САД: Више од 1.200 жртава короне за дан, први пут од августа

Tanjug-AP

DNEVNI broj žrtava korona virusa u SAD u sredu je dostigao najveći nivo za dva meseca, što je još jedan dokaz novog zamaha pandemije širom zemlje.

Prema analizi Rojtersa koju prenosi Glas Amerike, prosečni broj preminulih od kovida-19 bio je oko 700 dnevno veći deo oktobra, da bi porastao na 1.237 u sredu, što je najviše od 19. avgusta.

Broj novozaraženih počeo je da raste pre pet nedelja, a zdravstveni eksperti su upozorili da će uslediti i rast broja žrtava.

U Viskonsinu, jednoj od država koje bi mogle da odluče pobednika na izborima 3. novembra, guverner Toni Evers apelovao je na građana "da ne izlaze iz kuće", nakon što je u toj državi, uz još pet, registrovan rekordan dnevni porast umrlih.

Od početka pandemije, u SAD je od kovida-19 preminulo više od 220.000, najviše u svetu. Stopa smrtnosti po glavi stanovnika u SAD takođe je među najvećim u svetu, posebno kada je reč o razvijenim zemljama.

U SAD je, treći dan zaredom, zabeleženo više od 60.000 novozaraženih, dok je ukupan broj obolelih premašio 8,3 miliona. Rast broja zaraženih je delom odraz i većeg testiranja u mnogim državama, mada veći broj hospitalizacija i žrtava nije povezan sa dodatnim testovima.

Zbog porasta broja slučajeva, zvaničnici u pojedinim državama ponovo su uveli određene restrikcije da bi suzbili širenje virusa.

U Ilinoisu, jednoj od devet država u kojima je registrovan najveći dnevni rast zaraženih od početka pandemije, pojedini stanovnici planiraju da protestuju protiv novih ograničenja koja je najavio guverner DŽej Bi Priker, uključujući i zabranu služenja obroka u restoranima u nekim okruzima.

Pandemija je osim zdravstvene, nanela i ogromnu ekonomsku štetu, a mnogi Amerikanci jedva sastavljaju kraj s krajem, dok se u Vašingtonu pregovara o još jednom paketu pomoći.

Broj Amerikanaca koji su se prijavili za pomoć za nezaposlene pao je više od očekivanog prošle nedelje, ali je i dalje visok.

"Milioni ljudi su i dalje nezaposleni zato što se nisu vratili mnogi poslovi izgubljeni tokom najvećeg ekonomskog pada u istoriji", ocenio je glavni. ekonomista kompanija MUFG u NJujorku Kris Rapki.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Teodor Emer

22.10.2020. 22:22

Са данашњим даном у САД је од короне вируса преминуло више од 228 хиљада људи